ВІДБУВСЯ ОБЛАСНИЙ ЕТАП ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КОНКУРСУ-ЗАХИСТУ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИХ РОБІТ УЧНІВ-ЧЛЕНІВ МАН

28 лютого 2024, 8:00

   На минулому тижні відбувся конкурс інтелектуальних змагань ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН для наукової секції «Зоологія». Засідання проходило онлайн, координувала роботу Мирослава Лоєва. Оцінку робіт та доповідей учнів здійснювало журі у складі голови, доктора біологічних наук, професора кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М.Ф. Гулого факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України Ігоря Калініна та членів журі: кандидата біологічних наук, доцента кафедри біології тварин факультету тваринництва та водних біоресурсів вище названого університету Івана Митяя та кандидата сільськогосподарських наук, асистента кафедри екології та зоології ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергія Карлащука.

       Учні-члени Малої академії наук у секції «Зоологія» представили цікаві дослідження, що відображають різноманітні аспекти вивчення природи. Юні науковці досліджували ліпідний спектр прісноводних риб річки Рось.

      Цікавою була роботапро фізико-оптичний аналіз особливостей будови та функцій зорової системи бабок, що дозволило краще зрозуміти, як комахи сприймають світ навколо себе.

       Ще однією цікавою темою стало дослідження впливу безпритульних собак на життя міського населення та інфраструктуру міста в цілому, враховуючи фактори безпеки, гігієни та екології.

        Учні дослідили роль дощових черв’яків як біоіндикаторів, їх вплив на стійкість екосистеми.

     Проведені учнями досліди про роль водяних скорпіонів у водних екосистемах, їхні взаємовідносини з іншими видами та вплив на біорізноманітність водойм.

Всі проведені дослідження відображають різноманітність тем та підходів у вивченні зоології та природи загалом, відкривають нові можливості для подальших досліджень у цих напрямах. Під час виступів учнів з доповідями всі учасники активно задавали питання і кожен виступ переростав у маленьку наукову дискусію. Члени журі відзначили високий рівень науково-дослідницьких робіт учасників, їх актуальність та практичну цінність.
В процесі роботи до засідання приєдналась директорка Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» Світлана Минзар, яка привітала учасників наукової секції «Зоологія» та побажала подальших успіхів.
На завершення, голова журі Ігор Калінін оголосив результати конкурсу, привітав усіх учасників та запросив на День відкритих дверей, який буде проведено на факультеті ветеринарної медицини. Сподіваємось, що найактивніші школярі-зоологи згодом прийдуть на навчання до нашого університету і зокрема на факультет ветеринарної медицини.
 
Завідувач кафедри біохімії і фізіології тварин

імені академіка М.Ф. Гулого, професор Віктор Томчук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook