Відкрита лекція доцента Євгенія Бережняка із дисципліни «Екологічне інспектування» для магістрів-екологів ОПП «Екологічний контроль і аудит»

29 лютого 2024 року
Важливу роль в оцінці рівня професійної компетенції, педагогічної майстерності й наукової кваліфікації науково-педагогічного працівника є проведення ним відкритого заняття. Оцінювання останнього колегами-фахівцями та здобувачами вищої освіти дає можливість подальшого удосконалення викладацької діяльності.
Відповідно до затвердженого Графіку відкритих лекцій в Національному університеті біоресурсів і природокористування України 28 лютого 2024 р. доцентом кафедри екології агросфери та екологічного контролю Євгенієм Бережняком в очному форматі було проведено відкриту лекцію для слухачів ОС «Магістр» спеціальності 101 «Екологія» освітньо-професійної програми «Екологічний контроль і аудит».Для презентації було обрано актуальну тему сьогодення - «Державний контроль у сфері поводження із відходами».
На лекції були присутні адміністрація та викладачі кафедри екології агросфери та екологічного контролю: завідувач кафедри, доцент Олена Наумовська, гарант ОПП «Екологічний контроль та аудит», доцент Марина Ладика, доцент Віта Строкаль, старший викладач Ганна Сербенюк та слухачі магістратури.
 
Необхідно зазначити, що обрана тема лекції в сьогодення є актуальною. За даними Міндовкілля в Україні щороку утворюється понад 10 мільйонів тонн сміття, основна частина яких потрапляє на звалища (санкціоновані й несанкціоновані). Крім того, в даний період на законодавчому рівні відбувається імплементація управління відходами до стандартів Європейського Союзу, про що свідчить набуття чинності від 9 липня 2023 року Закону України «Про управління відходами». Представлений матеріал супроводжувався презентацією. Лектор Євгеній Бережняк наглядно показав зміни, що стосуються управління відходами, у зв’язку із прийняттям вищезазначеного Закону, конкретно висвітлив сучасні погляди на управління відходами, а також підкреслив основні дії суб’єктів господарської діяльності щодо поводження із небезпечними відходами.
 
У ході лекції доповідачем була акцентована увага на особливостях екологічної перевірки об’єктів утворення, розміщення і знешкодження відходів. Показаний також алгоритм дій перевіряючих органів щодо інспекції полігонів та місць складування відходів, висвітлені основні фактори у сфері поводження із відходами, а також розглянуті типи відповідальності за порушення законодавства у цій галузі. Лектор наводив реальні приклади, які стосувалися питань засмічення земель промисловими відходами, що були викриті за останні роки екологічними інспекторами у ході виконання своїх професійних повноважень.
 
Відкрита лекція на заявлену тему пройшла доволі успішно, про що свідчать результати її оцінювання, як колегами-викладачами, так і безпосередньо слухачами магістратури. Впродовж викладання матеріалу Євгеній Бережняк тримав постійний зв'язок із аудиторією, задавав запитання слухачам, контактував і спілкувався з ними. Присутні мали можливість задати доповідачу питання й отримати вичерпні відповіді.
 
 Наостанок хочеться додати, що час, відведений на лекцію, пройшов продуктивно і корисно. Сподіваємося, що отримані фахові теоретичні знання знадобляться майбутнім магістрам ОПП «Екологічний контроль і аудит» і будуть використані у їх подальшій професійній діяльності.
 
Марина Ладика, доцент, гарант освітньо-професійної

програми «Екологічний контроль і аудит» 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook