Відомості про колекцію гербарію кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції внесено до міжнародного переліку гербарних колекцій Index Herbariorum

29 лютого 2024 року
  Гербарій кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, поряд з іншими науковими колекціями, є надзвичайно цінним зібранням достовірної наукової інформації про рослинний світ. Варто відзначити, що в умовах військової агресії з боку Російської Федерації, коли значні території України зазнали забруднень вибухонебезпечними предметами, а рослинний покрив півдня та сходу нашої держави докорінно трансформовано або й знищено, роль гербарних колекцій для виконання досліджень у межах наукових тем, оцінки втрат фіторізноманіття й пошкодження об’єктів природно-заповідного фонду воєнними діями, вивчення процесів трансформації флори країни суттєво зростає. 
  Формування колекційного фонду кафедри розпочато професором П. Ф. Оксіюком у середині 50-х років минулого століття, однак оформлення наукового гербарію, як окремої одиниці у межах кафедри, відбулося під час завідування члена-кореспондента АН УРСР, професора Є. М. Кондратюка. Базові колекції, які представляють флору України сформовано у період з 1960 по 1970 роки на основі зборів викладачів, під час проведення польових літніх практик з ботаніки у межах Києва та його околиць. Однак протягом вказаного періоду і в подальшому гербарний фонд активно доповнювався зборами з інших територій України, зокрема значимі зібрання з території Криму, а також Кавказу, Середньої Азії, Сибіру та Далекого Сходу. Протягом 1970-1990 років професором І. М. Григорою викладався курс для студентів-іноземців «Тропічна ботаніка», що сприяло поповненню фондів матеріалом з Африканського континенту (наприклад, збори з території Руанди, Буркіна-Фасо).
  За період існування гербарію сформовано колекцію понад 20000 гербарних аркушів, які репрезентують різноманіття судинних рослин (Tracheophyta), мохоподібних (Bryophyta), частково мікологічні зібрання (Ascomycota).
 
 
 
 
  Надзвичайно цінними нині є збори викладачів кафедри (В. І. Лушпи, Б. Є. Якубенка) зі степової, гірської частин та південного узбережжя Криму, крейдяних відслонень Луганщини, частково трапляються матеріали 1980-1990 років з території нинішнього біосферного заповіднику Асканія Нова.
  Основними колекторами гербарію є Л. Г. Оляницька, С. І. Шабарова, В. І. Лушпа, Є. М. Кондратюк, Ю. Я. Єлін, І. М. Григора, Б. Є. Якубенко та інші.
 
  Нині відбувається опрацювання гербарного фонду з метою його інвентаризації з метою долучення колекцій до наукових ботанічних, лісівничих, екологічних досліджень та розширення співпраці з провідними ботанічними установами України.
  Нещодавно кафедру ботаніки, дендрології та лісової селекції ННІ лісового та садово-паркового господарства відвідали наші колеги з Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, старші наукові співробітники кандидати біологічних наук Н. М. Шиян та І. Г. Ольшанський. Під час зустрічі колеги відмітили значиму цінність наявних зібрань на кафедрі, опрацювали систематичні колекції родин Betulaceae, Paeoniaceae, Apocynaceaeдля доповнення хорологічних досліджень модельних видів флори України, які проводяться в Інституті ботаніки ім. М. Г. Холодного, обговорювали питання функціонування гербарію та розширення подальшої співпраці між нашими установами.
  Окрім того, нещодавно відомості про колекцію гербарію кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції внесено до міжнародного переліку гербарних колекцій Index Herbariorum (https://sweetgum.nybg.org/science/ih/) з присвоєння акроніму NUBIP.
  Наразі ще лишається значима частина роботи з повної каталогізації колекцій, забезпечення стабільного функціонування гербарного фонду, можливості подальшого доступу науковцям з інших установ.

    

Марія Дубчак,
ст. викладач кафедри ботаніки,
дендрології та лісової селекції

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook