Гостьова лекція для магістрів факультету від Ольги Косарчук, Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології.

29 лютого 2024 року

  28 лютого на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології для магістрів спеціальностей 162 «Біотехнології та біоінженерія», 101 «Екологія»  пройшла гостьова лекція. Лекцію на тему «Сучасні технології для боротьби з наслідками впливу радіації на об'єкти довкілля» провела Ольга Косарчук, Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології.

 

  Український науково-дослідний інститут сільськогосподарської радіології є структурним підрозділом НУБіП України. Метою діяльності Інституту є проведення науково-дослідної роботи з проблем екології та проблем, пов’язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи в сфері сільськогосподарського виробництва. Нині інститут є головним виконавцем Державної програми ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС по розділу «Сільгоспрадіологія».

  «В результаті аварії на Чорнобильській АЕС минуло 38 років, проблеми забезпечення радіаційної безпеки населення, яке проживає на забруднених радіонуклідами територіях України, залишаються актуальними. Сьогодні на території 25 найбільш критичних населених пунктів північно-західного Полісся України (північні райони Рівненської та Житомирської областей) населення отримує опромінення, середньорічні ефективні дози якого перевищують 1 мЗв/рік. Найбільша частка дози опромінення (до 95 %) формується за рахунок споживання молока, яке не відповідає вимогам ДР-2006 за вмістом 137Cs і виробляється в особистих підсобних господарствах. Основна причина полягає в тому, що для випасу тварин та заготівлі cіна використовуються забруднені радіонуклідами угіддя на торф’яно-болотних ґрунтах з аномально високими коефіцієнтами переходу 137Cs з ґрунту в рослини», говорить пані Ольга.

 

  Після насиченої теоретичної частини, яка складалася з презентації, різних таблиць, графіків та розрахунків, на магістрів чекала практична частина. Пані Ольга разом зі старшим викладачем кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Володимиром Іллєнко підготували практичну роботу на визначення параметрів радіоактивного забруднення ґрунту та невизначеності отриманих результатів.

 

  На практичній роботі студенти виміряли гамма-фон, дізналися скільки зразків потрібно відбирати, за якими параметрами і чому, далі провели власне відбір проб ґрунту, готували проби перед вимірюванням та зрозуміли певні нюанси підготовки, наприклад, як важливо гарно розмелювати грудки та ретельно перемішувати проби, просівати через сито з отворами 2 мм, проводити відбір коренів, каміння, різних включень, зважувати всю пробу отриману з майданчика після висушування й просівання тощо, виміряли питому активність 137 Cs на спектрометрі СЕГ-001 «АКП-С»-63, розрахували поверхневу активність 137 Cs, щільність радіоактивного забруднення, оцінили результати вимірювання, виявили, які зони радіоактивного забруднення можна визначити згідно з попередніми вимірюваннями та розрахунками.

 

  Володимир Віталійович підкреслив, що відповідно до вимог статті 2 ЗУ «Про правовий режим території, яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» можна виділити наступні зони радіоактивного забруднення території: зона відчуження, зона безумовного (обов'язкового) відселення, зона гарантованого добровільного відселення. 

 

  Щиро дякуємо Ользі Косарчук і Володимиру Іллєнко за змістовну лекцію та цікаве практичне заняття для магістрів-біотехнологів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології!

Наталія Батрак

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook