Звіряємо годинники до здобуття наукового ступеня: відбулася атестація аспірантів-гуманітаріїв

29 лютого 2024, 22:00
НУБіП України
   У минулому столітті теорія відносності спростувала абсолютність часу, об’єднавши його разом із простором в єдину динамічну систему. Ейнштейн вивчав значення синхронності ходу годинників, розміщених у різних точках простору й нерухомих один відносно інших, на основі принципу близькодії, який випливає з концепції відносності швидкостей і руху. Про те, що час – величина вельми відносна, гарно знає будь-який аспірант, навіть якщо цей аспірант – гуманітарій. Тому час від часу виникає потреба зібратися аспірантам і зовнішнім спостерігачам (науковим керівникам і членам атестаційної комісії) в одному просторі-часі, щоб звірити годинники, упередити негативний хід, задати траєкторію подальшого руху.

Саме час став лейтмотивом засідання наукової ради гуманітарно-педагогічного факультету, де відбулася атестація аспірантів і здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії зі спеціальностей 011 «Освітні, педагогічні науки», 015 «Професійна освіта», 032 «Історія та археологія», 033 «Філософія» та 053 «Психологія». Сьогодні за різними ОНП навчається майже 80 аспірантів-гуманітаріїв, 27 з них – з Китайської Народної Республіки. Тому засідання відбувалося в змішаному форматі: 27 лютого перед атестаційною комісією звітували 50 аспірантів-українців. Для іноземних аспірантів заплановано зустріч онлайн. Адже одночасність просторово розділених подій відносна.

На початку засідання голова наукової ради, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька переконливо довела, що час – найцінніший ресурс, який є в аспіранта. А ще: час у нерухомих системах спливає значно швидше, ніж в тих, хто чітко за індивідуальним планом рухається до визначеної мети – захисту дисертації та здобуття наукового ступеня.

 

Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету з наукової роботи Світлана Харченко теж зупинилася на часовому вимірі шляху здобувача до отримання диплома, докладно ознайомила присутніх зі змінами до порядку присудження ступеня доктора філософії, етапами процедури атестації здобувача вищої освіти ступеня доктора філософії.

Найстрімкішим є час для аспірантів 4-го року навчання, які в грудні вже звітували, і ось знову запрошені на наукову раду поінформувати про прогрес за декілька місяців, поділитися досвідом з молодшими здобувачами – з потраплянням у поле тяжіння передзахисту події ущільняються.

  

Про фактичний стан розроблення дисертації прозвітували Аліна Рахманіна, Андрій Сорокін, Вікторія Шеховцова-Бурянова.

 Атестаційна комісія заслухала звіти всіх здобувачів. 

 

 

  

Аспіранти доповіли про виконання індивідуального плану, наукової та освітньої складової підготовки доктора філософії, стан розроблення розділів дисертації та апробацію результатів дослідження: зокрема про наукові праці, опубліковані за темою дисертації за звітний період, статті у наукових фахових виданнях України та виданнях, індексованих у міжнародних наукометричних базах, участь у науково-практичних конференціях.

Наукові керівники навели стислу характеристику аспірантам і здобувачам.

  

  

За результатами обговорення звітів члени атестаційної комісії схвалили рішення про атестацію 50 аспірантів і здобувачів.


Після завершення засідання наукової ради, здобувачі вирішили скористатися можливістю живої зустрічі й спілкування й провели збори ради аспірантів, де обговорили кандидатури і відкритим голосуванням обрали голову та заступника голови ради ГПФ.

  Декан факультету Інна Савицька подякувала Вікторії Шеховцовій-Буряновій, яка чотири роки сумлінно виконувала обов’язки очільника ради, і привітала аспіранта 1-го року навчання Максима Іващука, одноголосно обраного новим головою ради. Заступником голови ради аспірантів ГПФ обрано аспірантку 2-го року навчання Оксану Притику.


Попереду в наших аспірантів – багато справ. Зичимо їм успіху в наукових починаннях.
Як стверджував Вольтер: «Успіх науки – справа часу і сміливості розуму».


Олена Балалаєва,
секретар наукової ради ГПФ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook