МЕМОРІАЛЬНИЙ БУДИНОК-МУЗЕЙ ЕРДЕЛІ

1 березня 2024 року

 

«Я належу свойому народові,

моє мистецтво належить світові…»

Адальберт ЕРДЕЛІ

В  межах туристично-краєзнавчої практики студенти групи ОТГ-21 спеціальності «Туризм» разом з керівником практики Наталією Готра та куратором Наталією Павлишинець відвідали  меморіальний будинок-музей Ерделі.

Ерделі Адальберт Михайлович -  український живописець, один із основоположників Закарпатської школи живопису, перший директор ужгородського художнього училища, перший голова Спілки художників Закарпаття.

Майстер портрета, пейзажу, натюрморту. Народився в сім’ї  учителя Михайла Гриця та німкені Ілони Цайської у с. Загаття Закарпатської області. Прізвище Ерделі (в перекладі з угорської – «лісовий») батько прийняв як підданий Угорщини у 1901 році.

Розташований музей  під  Мукачівським замком «Паланок» на вулиці Ерделі, 22.  Це - батьківський будинок Ерделі, тут він жив з 6 років разом із батьками до виїзду в Європу. Тут також була його майстерня. Є кілька відомих картин Ерделі, де зображена ця майстерня, дім   і замок «Паланок», мальов аний з цієї локації.

У будинку відтворений дизайн часів першої половини - середини ХХ століття з речами та меблями, є фото, документи, ранні малюнки Ерделі. Також багато репродукцій його знаменитих картин.

Цей творчий дім важливий, бо Адальберт Ерделі – приклад. Його творчість і мистецтво донині є джерелом натхнення для молодих митців, а його роботи актуальні й сьогодні. У радянські часи його не сприймали, бо він був надто європейським, його мислення та менталітет не відповідали очікуванням того часу.  Він випередив свою епоху, можливо, тому багато молодих художників досі надихається його творчістю.

Від екскурсії у студентів залишилися лише найкращі враження і гарний  настрій.  Студенти  були активними її учасниками, подякували екскурсоводу -  художнику Олександру Жильцову за цікаву та пізнавальну розповідь, можливість доторкнутися до витоків історії.

Творчість Адальберта Ерделі теж доводить, що Україна – частина Європи, що європейська культура цілісна разом з нашою!

 Наталія ГОТРА

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook