МАКСИМ ФЕДОТОВИЧ ГУЛИЙ – ЛЕГЕНДА УКРАЇНСЬКОЇ БІОХІМІЧНОЇ НАУКИ

3 березня 2024 року

 

Народився 3 березня 1905 р. в с. Нові Басані на Чернігівщині. У 1929 р. закінчив Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут. З 1932 р. після закінчення аспірантури, Максим Федотович більше 70 років працював в інституті біохімії ім. О.В. Паладіна НАН України науковим співробітником, вченим секретарем інституту; понад 30 років завідувачем відділу біосинтезу і біологічних властивостей білків; 5 років віце-президентом академії наук України; 5 років директором інституту та радником директора.
У 1940 р. у Київському університеті ім. Т. Шевченка захистив докторську дисертацію на тему: «Вплив кислого і лужного корму на обмін речовин у робочих коней». З 1948 р. М.Ф. Гулий став член-кореспонденто. З 1957 р. академіком АН УРСР. З 1944 по 1974 рр. завідував кафедрою органічної та біологічної хімії Української сільськогосподарської академії та по 1982 р. був професор кафедри.
Творчий доробок академіка НАН України М.Ф. Гулого становить понад 560 наукових праць. Серед яких 10 монографій і 27 авторських свідоцтв. Протягом усього свого творчого життя вчений приділяв велику увагу підготовці висококваліфікованих спеціалістів та вихованню гідної наукової зміни. Під його керівництвом виконано 70 кандидатських та 10 докторських дисертацій, а серед учнів є відомі вчені, академіки НАН України і Української академії аграрних наук (Г. Мацука, С. Комісаренко, Д. Мельничук).
Наукові інтереси М.Ф. Гулого охоплювали широке коло проблем сучасної функціональної біохімії, пов’язаних із вивчення структури, біосинтезу та властивостей білка, дослідженням білкового, вуглеводного і жирового обміну, а також регуляції останнього за норми та патології, пов’язаних із порушенням трикарбонового окисного циклу в організмах тварин і людини.
М.Ф. Гулим зроблено вагомий внесок у сучасне розуміння метаболічних перетворень одновуглеводних сполук у гетеротрофних організмів. Так на підставі виявлення тісного зв’язку багатьох біосинтетичних процесів із фіксацією вуглекислоти було розроблено й широко впроваджено у практику препарати, які підвищують продуктивність сільськогосподарських тварин та птахів («Карбоксилін» мінеральноамонійні препарати). Запропоновано метод, що сприяє регенерації ушкоджених тканин при травмах різноманітної етіології, а також підвищенню кровотворення за деяких видів анемій (фармакопейний препарат «Намацит»).
Установлено основний метаболічний механізм гострих і хронічних алкогольних інтоксикацій та розроблено ефективний препарат «Медихронал» для зняття алкогольної інтоксикації та алькогольної залежності за хронічного алкоголізму у людей. З’ясовано механізм порушень метаболічних процесів, що спричиняють летальний наслідок за гострого лейкозу в дітей і запропоновано з метою запобігання тяжким рецедивам.
Під керівництвом та за безпосередньої участі М.Ф. Гулого розроблено оригінальні методи виділення очищення й кристалізації білків тваринного і мікробного походження. Разом з групою науковців у 1978 році було розроблено теоретичні основи і технології промислового вироблення та застосування високоочищених ферментів глюкозооксидази і каталази та освітлення крові як додаткового джерела харчового білка.
Протягом останніх років наукова скарбниця академіка М.Ф. Гулого поповнилася відкриттям нових шляхів утворення і перетворення молочної і мурашиної кислоти, а також ацетальдегіду в організмі тварин і людини.
Максим Федотович творчо поєднував плідну дослідницьку роботу з активною науково-організаціною діяльністю. Він обирався до складу бюро відділення біологічних наук АН УРСР. Був заступником голови цього відділення, членом президії (1957 – 1962), й віце-президентом академії наук України, очолював наукову раду з проблем молекулярної біології АН УРСР та був членом відповідної ради при президії АН УРСР.
Багато років М.Ф. Гулий був президентом Українського біохімічного товариства, відповідальним редактором збірника «Молекулярна біологія» та головним редактором «Українського біохімічного журналу».
Заслуги М.Ф. Гулого перед вітчизняною наукою неодноразово були відзначені високими урядовими нагородами такими як Герой України, орденом Леніна, двома орденами трудового червоного прапора і багатьма медалями.
Академік М.Ф. Гулий двічі лауреат державної премії УРСР та лауреат премії СРСР, заслужений діяч науки і техніки УРСР.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook