Студенти 1 курсу факультету ветеринарної медицини відпрацювали методики визначення чадного газу, що надходить в атмосферне повітря внаслідок викидів двигунів внутрішнього згорання автомобільного транспорту

4 березня 2024, 9:16

Так, метою роботи лабораторного заняття було: оцінка завантаженості ділянки вулиці різними видами автотранспорту та порівння у цьому відношенні різних вулиць міста. Поряд з тим, зібрані параметри здобувачами використовували для розрахунку рівня забруднення повітряного середовища відпрацьованими газами автомобілів за концентрацією оксиду вуглецю в мг/м3.

Так відомо, що доросла людина протягом доби вдихає 15-30 м3 повітря, чистота (якість) якого має велике значення для здоров’я людей і тварин. Навіть незначні домішки шкідливих речовин негативно діють на здоров’я.

Головним джерелом забруднення атмосферного повiтря є викидні гази автомобiльного транспорту, які в деяких містах складають 60-80 % від загальних викидів. Відомо, що автотранспортом викидається у повітряне середовище понад 200 компонентів, серед яких чадний газ, вуглекислий газ, оксид азоту і сірки, альдегіди, свинець, кадмій, група канцерогенних вуглеводів (бензопірен та бензоантроцен).

Лабораторна робота була побудована з двох частин. Перша частина роботи полягала у визначенні завантаженості вулиць автотранспортом відповідно до наведеної методики. Таким чином інтенсивність руху автомобілів враховували в різний період доби 8 год., 13 год., 18 год., та їх кількість та вид транспорту. Здобувачі здійснили оцінку руху транспорту на окремих вулицях, провели розрахунки, побудували графіки, обговорили отримані результати та зробили висновки.

Друга частина роботи була проведена безпосередньо на території факультету та спеціалізованих лабораторіях, що полягала у визначенні забруднення атмосферного повітря відпрацьованими газами автотранспорту за результатами даних першої частини роботи.

Оцінку ступеня забрудненості атмосферного повітря відпрацьованими газами було проведено на території факультету ветеринарної медицини (за концентрацією СО), з допомогою сучасного американського приладу-газоаналізатора MultiRAE LITE який має велику чутливість до визначення ряду газів, зокрема й чадного газу.

Відомо, що ступінь забрудненості повітря автотранспортом залежить не лише від інтенсивності руху, вантажності машин, кількості та характеру викидів, а й типу забудови, рельєфу місцевості, напряму вітру, вологості й температури повітря. Усі ці впливи різних факторів під час визначення концентрації СО було враховано.

При дослідженні та оцінці рівня забруднення автотранспортом атмосферного повітря чадним газом (СО) розрахунковим методом було встановлено значне перевищення на ділянках міських доріг з інтенсивним рухом автомобільного транспорту та підтверджено інструментальним за допомогою приладу.
Фонове забруднення атмосферного повітря складає 0,5 мг/м3 , а при дослідженні території факультету ветеринарної медицини встановлено 4 мг/м3, а викиди легкового дизельного авто з пробігом склали 174 мг/м3.

Також, для закріплення отриманих знань та опанованих методик у формуванні майбутніх магістрів ветеринарної медицини підтвердили присутність оксиду вуглецю в лабораторії клінічних досліджень де утримується птиця та було встановлено концентрацію газу 5 мг/м3.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість проведення занять в стані Війни! Слава Україні! Разом до перемоги.

 

В’ячеслав Соломон, завідувач кафедри ветеринарної
гігієни ім. проф. А.К. Скороходька 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook