Презентація книги В.І. Кузнєцова та О.М. Габовича «Філософія наукових теорій. Нарис перший: назви та реалії».

4 березня 2024, 8:12

 В 2023 році кафедра філософії та міжнародної комунікації НУБіП України пройшла акредитацію освітньо-наукової програми 033 «Філософія». Комісія виказала побажання залучати до навчального процесу провідних науковців з Національної академії наук України. З метою покращення якості підготовки здобувачів освіти на програмі 2 березня 2024 року відбулася презентація книги В.І. Кузнєцова та О.М. Габовича «Філософія наукових теорій. Нарис перший: назви та реалії».


 В заході взяли участь завідувачка відділом логіки і методології науки Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України доктор філософських наук, головний науковий співробітник Тетяна Гардашук, завідувач відділу історичних пам’яток та культурної спадщини НДІ українознавства МОН України доктор філософських наук, професор Роман Додонов, НПП й аспіранти кафедри філософії та міжнародної комунікації, аспіранти гуманітарно-педагогічного факультету та  інших факультетів університету.


 З доповіддю про основні результати наукового доробку виступив доктор філософських наук, професор, головний співробітник відділу логіки і методології науки Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Володимир Іванович Кузнєцов. На початку свого виступу він розповів про довгий шлях до написання цієї монографії, який пройшли автори книги, та окреслив проблемне поле монографії. Змістом дискусії була проблема визначення предмету філософії науки, зокрема автор наголосив, що ним мають стати наукові теорії як полісистеми. Більш того, він акцентував увагу на тому, що структура наукової теорії містить не 2 або 5 елементів, а 16. «В теорії розрізняють онтичну, називну, лінгвістичну, дефініційну, модельно-репрезентативну, формально-модельну, логістичну, номічну, апроксимативну, проблемну, операційну, процедурну, оціночну, евристичну, гіпотезну та сполучну підсистем» [Габович О., Кузнєцов В. Філософія наукових теорій. Нарис перший: назви та реалії. Київ: Наукова думка, 2023.]

 В межах обговорення книги науковцями були поставлені запитання. Зокрема, завідувачка кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко спитала щодо ролі філософії науки для розвитку конкретних наук, зокрема, біології.

 Завідувач відділу історичних пам’яток та культурної спадщини НДІ українознавства МОН України доктор філософських наук, професор Роман Додонов запитав про місце загальнонаукової картини світу серед автономних і незалежних наукових теорій.

 Професор кафедри філософії та міжнародної комунікації  Віра Додонова поставила питання про ставленми в науня автора до творчості академіка Стьопіна В.С. та зміну типів раціональності, а саме класичної, некласичної та постнекласичної.

 Старший викладач кафедри філософії та міжнародної комунікації  Дмитро Самардак зацікавився співвідношенням філософії науки та ціннісними установкаці.

Аспірант кафедри педагогіки Святослав Кияшко запитав про можливість створення єдиної теорії штучного інтелекту.


 Зустріч поєднувала високотеоретичний характер міркувань доповідачів та комфортність комунікації.

 


Гарант ОНП 033
професор, доктор філософських наук
Віра Додонова

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook