Гостьова лекція для магістрів факультету від Ігоря Антіпова, директора з виробництва компанії ВНІС

19 березня 2024 року

  6 березня на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології для магістрів спеціальностей 162 «Біотехнології та біоінженерія», 101 «Екологія» пройшла гостьова лекція. Лекцію на тему «ГМО. Віруси рослин» провів Ігор Антіпов, директор з виробництва компанії «Всеукраїнський науковий інститут селекції» (ВНІС).

  ВНІС — це перша приватна селекційна компанія України, це сучасні селекційні бази та лабораторії, потужний науковий потенціал, провідні фахівці в галузі селекції та біотехнології, контроль якості насіння на всіх етапах виробництва, широка мережа випробувань: в Україні, Європі та Південній Америці.

  «Віруси рослин становлять серйозну загрозу продуктивності сільського господарства порівняно з іншими патогенами, такими як бактерії та гриби. Звичайні агротехнічні прийоми (сівозміна, контроль насіннєвого матеріалу, знищення векторів, карантинні заходи і т.д.) мають дуже обмежену здатність контролю вірусів рослин. Єдиний спосіб боротьби з вірусами рослин саме превентивний», говорить пан Ігор.

  ГМО — будь-який організм, у якому генетичний матеріал був змінений за допомогою штучних прийомів переносу генів, які не відбуваються у природних умовах. Віруси та гриби викликають захворювання рослин, а значить, приносять збиток агровиробництву. Завдяки досягненням генної інженерії вдалося створити живі організми, стійкі до конкретних вірусів. Способом генетичного модифікування виводять стійкі до вірусів сорти картоплі, бобів, сливи, солодкого перцю, помідори та ін.

 

  Спікер окреслив основні стратегії інженерії стійкості рослин до вірусів, а саме гени стійкості рослини-господаря (host plant gene resistance, гени R), патоген-асоційована стійкість (pathogen-derived resistance, PDR), направлена стійкість до патогенів (pathogen-targeted resistance, PTR) та детально зупинився на кожній стратегії окремо. Студенти уважно слухали та в процесі лекції ставили багато запитань, адже отримати відповіді від викладача-практика — особливо цінно.
  Щиро дякуємо Ігорю Антіпову за інформативну та цікаву лекцію, що надзвичайно актуальна, як сьогодні, так і для майбутнього! 

Наталія Батрак 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook