Українських жінок-журналістів у Катовіце презентувала професорка Марина Навальна

7 березня 2024 року
м. Катовіце (Польща)

В Університеті економіки в Катовіце (Польща) на науково-практичній конференції, приуроченій до Міжнародного жіночого дня – «Жінки в різних сферах діяльності», взяла участь доктор філологічних наук, професор Марина Навальна. Марина Іванівна презентувала українських жінок-журналістів, які є лідерами у сфері медіа в нашій країні.


У доповіді англійською мовою професорка подала останні дослідження громадської організації «Жінки в медіа» за підтримки IFES Україна та Урядової уповноваженої з питань гендерної політики України. Дослідження виявили, що жінки становлять більшість у керівних органах редакцій, а серед власників медіа переважають чоловіки.

У результаті було опитано 173 представниць і представників 168 українських медіа. Опитування ґрунтувалося на показниках, які застосовує Європейський інститут із гендерної рівності (European Institute for Gender Equality, EIGE). Дослідження засвідчило, що 41% керівних посад у медіа обіймають жінки, але кінцевим бенефіціаром найчастіше є чоловік – у 38% випадків. Ще в майже 35% редакцій кінцевими отримувачами вигоди не є ні чоловік, ні жінка. Це трапляється, якщо засновниками організації є колектив тощо.

У регіональних медіа найменше жінок на керівних посадах – у 17 редакціях. Це фактично кожне п'яте регіональне медіа. Фахівці додають, що штат більшості редакцій не передбачає великої кількості керівників. Більш як третина опитаних – 34% – розповіли, що в їхній організації немає формалізованої жодної політики рівності. Також у 67% медіа немає тренінгів з питань толерантності, недискримінації, жіночого лідерства, які б проводи хоча б раз на рік. А прописаних політик гендерної рівності немає у 59% організацій.

Підсумовано, що на гендерний розподіл у медіа впливає війна та мобілізація, зазначають у підсумках дослідження. Чоловіків бракує як через призов, так і через небажання офіційно працевлаштовуватися та низькі зарплати.

Крім соціологічної інформації, подано найвідоміших жінок-керівників українських медіа. Професорка представила діяльність та видатні досягнення жінок-медійників: Севгіль Мусаєвої, Анни Бабінець, Ольги Руденко, Ірини Цілик, Анастасії Руденко, Наталії Седлецької, Ольги Токарюк, Аліси Коваленко.

Учасники з інтересом прослухали інформацію, поставили запитання щодо війни в Україні, участі та впливу медіа в означених умовах у суспільстві.


Максим Томаченко, магістрант спеціальності «Журналістика»
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook