Весняне квітування в оранжереях

8 березня 2024 року
Агробіологічний факультет

   28 лютого в рамках дисциплін «Декоративні рослини закритого ґрунту» та «Квітникарство відкритого і закритого ґрунту» студенти 4-го курсу і 1 року магістратури спеціальності 203 Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство разом із викладачами Наталією Шевчук та Іванною Гаврись відвідали оранжерейний комплекс Національного Ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України.

   Природа лише прокидається після зимового сну, а у теплицях вже квітнуть камелії і азалії. Неперевершена краса цих рясноквітучих кущів зачаровує і переносить у такий бажаний світ гармонії і добра.


   Старший науковий співробітник відділу тропічних та субтропічних рослин НБС Жанна Ярославська розповіла про різні види з родини орхідних, історію їхнього вивчення та поширення в Україні, а також поділилася власним практичним досвідом щодо особливостей вирощування і догляду за орхідеями. Родина орхідних – найчисельніша в рослинному царстві, її представники відзначаються безліччю оригінальних форм, способів запилення, вегетативного розмноження… Цимбідіуми, дендробіуми, катлеї, всім знайомі фаленопсиси – це основні види, які культивуються в зимових садах і на підвіконнях.


   Ознайомились також із оригінальними аерофітними тіландсіями, які наче сірі бороди містично звисають з високих опор і для росту й розвитку зовсім не потребують ґрунту. Та й кореневої системи ці рослини не мають.


   Жвавий інтерес викликала хижа рослина непентес, яка перетворила свій листочок на глечик для заманювання і перетравлювання комах. Оригінальна мімоза сором’язлива потішила своєю здатністю від дотику згортати часточки листків. Такий природний антистрес особливо зацікавив студентів.
   В ході екскурсії також ознайомились з різними видами пальм. Велична роустонія, або «королівська пальма» своєю верхівкою торкається оранжерейного купола на висоті 32,5 м. Вона вважається найвищою пальмою в Україні. Пальма каріота, або «риб’ячий хвіст» (її листки подібні на риб’ячі плавці) наразі квітує. Вже п’ятий рік поспіль! Період цвітіння цієї пальми дуже тривалий – до 9 років, але після відцвітання рослина гине. Ротангова пальма-ліана обплітаючи сусідні дерева за допомогою своїх колючок-шпильок видерлась на висоту до 30 м. А оригінальна вашинґтонія не скидає своє зів’яле листя, а вкладає його навколо стовбура, неначе ковдрою захищаючись від перепаду нічних і денних температур.


   Експозиційний майданчик з представниками аридної зони також здивував своєю насиченістю та різноманіттям.

   Справжньою родзинкою серед сукулентів та кактусів стала квітуча агава Лебедина шия з оригінальним зігнутим суцвіттям і смачним нектаром!

   Викликало захоплення і видове різноманіття оранжерейних рослин: тут і фікуси, і бегонії, і монстери, філодендрони, араукарії, кава, банани, гранати, фейхоа… та, звичайно, велика група цитрусових та інших субтропічних плодових культур!


   Відвідування оранжерейного комплексу НБС імені М.М. Гришка сприяло закріпленню теоретичних знань майбутніх садівників, а позитивні емоції залишать теплу згадку про рослинний світ «тропіків під склом».
   Щиро дякуємо нашим давнім друзям і колегам – співробітникам оранжерейного комплексу і особисто директору НБС Наталії Заїменко за сприяння у проведенні практичних занять для наших студентів.

Іванна Гаврись,
доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту
Наталія Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook