Практичний досвід інвентаризації лісів України мотивує студентів одержати якісну освіту в НУБіП України

7 березня 2024 року
ННІ ЛіСПГ НУБіП України

7 березня 2024 року на засіданні студентського наукового гуртка «Таксатор» відбулася цікава дискусія щодо питань національної інвентаризації лісів України. Її зініціювали активні учасники гуртка Іван Денисюк та Максим Гриценко, які в минулому році долучилися до роботи польових груп Центру національної інвентаризації лісів України. Цей метод обліку лісів України розпочався зовсім недавно, після того як Верховна Рада України 2 червня 2020 року прийняла закон № 643-IX про запровадження системи вибірково-статистичних обстежень лісового фонду для отримання достовірної інформації щодо лісів України. Зазначимо, що окремі країни, такі як Норвегія, Швеція, Фінляндія, США, проводять національну інвентаризацію лісів вже понад сто років. 

Іван Денисюк презентував загальну інформацію про потреби збору достовірних даних на основі мережі вибіркових спостережень в Україні та поділився своїми враженнями від виробничих «подорожей» різними куточками нашої країни. Він розповів про те, на скільки складною та цікавою є робота польових груп інвентаризації лісів. Адже, щодня тебе чекає нове випробування – прокласти оптимальний маршрут до пробної ділянки та відшукати її точні координати в лісі, провести заміри дерев, виконати картографування лісового насадження, переконатися в якості зібраних даних. Практичний досвід, одержаний в інвентаризації, допоміг Івану чітко зрозуміти, що основою ефективної роботи були якісні знання, одержані в університеті з ботаніки, лісівництва, таксації, фітопатології та інших дисциплін. Дискусію підтримали інші студенти, які також долучалися до інвентаризації лісів у складі інших польових бригад. Зокрема, Назар Валовий поділився своїми спогадами виїздів на пробні ділянки лісової інвентаризації, що часто супроводжувалися неочікуваними зустрічами з представниками дикої фауни.

  

Максим Гриценко зробив коротку презентацію щодо навчальної поїздки польової групи до Німеччини в січні 2024 року. Учасники поїздки мали можливість порівняти рівень технічного забезпечення, методику проведення інвентаризації лісів, поділитися здобутим досвідом зі своїми німецькими колегами. Тематика зустрічі викликала великий інтерес не тільки в студентів, а й аспірантів та викладачів, які теж активно долучилися до дискусії. Особливо корисною тематика семінару була для студентів-магістрів англомовної групи «Forest Management in Eastern Europe», які будуть в наступному семестрі вивчати технічні деталі пов’язаної з інвентаризацією лісів дисципліни «Forest Inventory and Mapping».

 

Організатори семінару продемонструвати програмне забезпечення для смартфонів для польового збору даних. На завершення, учасники семінару погодили проведення на початку квітня додаткової зустрічі для практичного тренінгу щодо роботи з цим програмним забезпеченням у лісі. 

  

Пишаємось нашими гуртківцями! Зичимо успіхів, натхнення та ідей для наступних наукових пошуків! Висловлюємо слова вдячності та глибоку повагу керівнику гуртка – д.с.-г. н., проф. Віктору Миронюку за підготовку студентів та високий професіоналізм!

Працюємо спільно заради перемоги. Ми вистоїмо, бо з нами Збройні Сили України, з нами Господь Бог. Слава Україні!
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook