Кафедра інженерії енергосистем презентувала сучасні методи навчання з VR-тренажерами у Прилуцькому технічному фаховому коледжі

8 березня 2024 року

          Якісний рівень підготовки фахівців технічних спеціальностей все більше залежить від виконання практичних та лабораторних робіт на сучасному спеціалізованому обладнанні. Однак, якщо це стосується об’єктів підвищеної небезпеки, таких як електроустановки, що перебувають під напругою, діючі трансформаторні підстанції, електростанції з відновлюваними джерелами енергії, тоді проведення навчання з операціями керування та налаштування на реальних об’єктах стає неможливим. У такому випадку використання сучасних методів навчання є надзвичайно актуальним завданням. Окрім спеціалізованих фізичних стендів, на кафедрі інженерії енергосистем ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження застосовуються VR-тренажери, за допомогою яких студенти мають можливість безпечно виконувати практичні завдання та лабораторні роботи на віртуальних об’єктах енергетики. Програмне забезпечення, до яких надано провідними компаніями ДТЕК Київські регіональні електромережі та Kampov Technology.

З оновленою програмою профорієнтації, в якій відображені сучасні методи навчання, до Прилуцького технічного фахового коледжу завітали директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун, доцент кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Вячеслав Васюк і доцент кафедри інженерії енергосистем Андрій Петренко.

Директор Прилуцького технічного фахового коледжу Павло Черніков відкрив зустріч, де відзначив важливість профорієнтаційних заходів для студентів, що дають змогу детальніше розглянути фахові компетенції та можливості навчальних закладів вищої освіти їх забезпечити.

 

 

У промові Віктора Каплуна було відзначено про важливість співпраці між навчальними закладами, що сприятиме підготовці кваліфікованих фахівців, і забезпечить успішну інтеграцію випускників на ринку праці в енергетичній сфері. Майбутні випускники відділення "Електричної та комп’ютерної інженерії" одержали інформацію про сучасні методи навчання в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України та базові правила майбутньої вступної кампанії 2024 року.

 

 

Вячеслав Васюк презентував освітню програму "Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка" спеціальності 141 - Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка. А також надав можливість студентам коледжу взяти участь у лабораторній роботі з використанням тепловізора Trotec infrared camera IC085LV для дослідження способів тепловізійного контролю теплового стану електрообладнання.

Андрій Петренко розкрив змістовне наповнення освітньої програми "Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами" за спеціальністю 141 - Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка. Під час презентації були висвітлені основні теоретичні та практичні компетентності майбутніх фахівців. Важливою частиною презентації, було виконання практичних робіт «Складання схем електроживлення з використанням фотоелектричних та вітроелектричних станцій» і «Ознайомлення з процесом перемикання із загальної електромережі на автономну» з використанням VR-тренажерів на базі Oculus Quest 2.

 

Налаштування параметрів практичних завдань у віртуальному середовищі та огляд загального процесу виконання роботи у VR-тренажері провів доцент кафедри інженерії енергосистем Андрій Петренко.

До виконання практичної роботи окрім студентів долучився директор Прилуцького технічного фахового коледжу Павло Черніков, який відзначив ефективність використання таких тренажерів у процесі навчання.

 

 

 

Студенти долучені до практичної роботи із використанням VR-тренажерів успішно завершили виконання та високо оцінили застосування методу навчання, що дозволяє візуалізувати складні технічні операції та безпечно їх виконувати на електричних об’єктах, що знаходяться під напругою.

  Изображение выглядит как человек, одежда, в помещении, столАвтоматически созданное описание 

  

Особливу подяку висловлюємо співробітникам коледжу, зокрема директорові коледжу Павлу Чернікову, заступнику директора з навчальної роботи Вікторії Дронь, завідувачу відділення "Електрична та комп'ютерна інженерія" Олександру Іващенку, завідувачці навчально-виробничої практики Ніні Науменко та викладачам Світлані Яцелі, Ігорю Бондаренку та Олегу Циганку за участь у підготовці зразкового заходу.

 

 

 

Бажаємо випускникам Прилуцького технічного фахового коледжу успішного випуску, відмінних результатів складання ЗНО або НМТ та чекаємо у найкращому університеті для проводження навчання та вдосконалення своїх фахових здібностей.

 

Андрій Петренко

 

доцент кафедри інженерії енергосистем

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook