У РІЧНИЦЮ КОБЗАРЯ СТУДЕНТИ ПОБУВАЛИ НА ТАРАСОВІЙ ГОРІ В КАНЕВІ

10 березня 2024 року
Шевченківський національний заповідник (місто Канів, Черкаської обл.)

«Сьогодні думи Шевченка є невіддільні від дум нашого народу. І тому народ так часто, так охоче звертається до свого поета. Гуманізм Шевченка, його ставлення до людини, його постійна турбота за пригноблених – як це зараз нам співзвучно!».

Павло Тичина

    Нещодавно пролунало твердження, що кожен справжній українець має побувати на Чернечій горі в Каневі, куди у свій час було переховано Великого Українця – Тараса Шевченка. Студенти нашого університету можуть вважати себе такими, бо в день 210-ої річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка відвідали не тільки Чернечу гору, але й Успенський собор, у якому перебувала домовина поета перед похованням. Більше того, кожен відчуває хвилювання, коли піднімається сходами до памʼятника Кобзаря та музею. Саме з гори, нам вдалося побачити символи України: Дніпро й Канівські гори, саме там, як ніде інше, переймаєшся словами Шевченка із «Заповіту».
 

 

    Директор заповідника Валентина КОВАЛЕНКО звернулася до присутніх, процитувавши поета і наголосивши на тому, що його слова актуальні й до тепер. Голова наглядової ради університету Микола ТОМЕНКО розповів про те, що Тарас Шевченко батько нашої нації, саме з нього треба брати приклад і переймати його дух, особливо в такі складні часи для нашої країни, коли йде повномасштабна війна.

 

    Студенти відвідали музей письменника, серед багатьох експонатів були: Поховальна маска, роботи: хата «Мрія», полотно «Катерина» та ін.

    Від університету заповідник отримав подарунок – книжкову поличку.

    Студенти мали унікальну можливість послухати лекцію «Блокпости Шевченкового слова» Валентини КОВАЛЕНКО в конференц-залі.

    Потім делегація нашого універсиету відвідала відомий Успенський собору Святого Георгія, який входить до спадщини ЮНЕСКО. Цей собор був збудований у 1144 році. З ним повʼязане імʼя великого письменника 8 травня (20 травня) 1861 року на пароплаві «Кременчук» останки Кобзаря перевезено з Києва до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі.
    Учасники цікавої та пізнавальної поїздки щиро вдячні ініціаторові – доктору політичних наук, професорові Миколі ТОМЕНКУ, а також ректорові університету Станіславу НІКОЛАЄНКУ за сприяння в організації подорожі до нашого Тараса.

    Відеозвіт навчально-віиїздного заходу можливо подивитися за покликання: www.youtube.com/watch

Олександра Мордавченко, Іван Січкар

Вікторія Мажара, Олена Шивчук 

студенти гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності "Журналістика"

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook