«Інвестиції в агробізнес: третій рік війни та перспективи євроінтеграції» - тема гостьової лекції гендиректора ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павла Коваля для студентів ОП «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами»

11 березня 2024 року

 Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту має добру традицію запрошувати практиків на зустрічі зі студентами та заохочувати їх ділитись власним досвідом, що є дуже важливим по ряду причин. По-перше, гостьові лектори допомагають студентам побачити, як теорія використовується у реальному житті. По-друге, такі зустрічі надають молоді можливість налагодити контакти з практиками, а це відкриває перспективи для майбутньої співпраці – стажування або роботи. Загалом, гостьові лекції від практиків є важливим елементом у навчальному процесі, що стимулює у студентів розвиток професійного мислення, допомагає розширити знання, навички та перспективи для майбутньої кар'єри.

 

5 березня 2024 р. відбулася гостьова лекція для студентів магістратури освітньої програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» та бакалаврату спеціальності «Менеджмент» Генерального директора ВГО «Українська аграрна конфедерація» кандидата економічних наук, доцента Павла Васильовича Коваля на тему: «Інвестиції в агробізнес: третій рік війни та перспективи євроінтеграції». Зустріч була організована за ініціативи гаранта освітньої програми магістрів, доктора економічних наук, професора, член-кореспондента НАН України Лідії Василівни Шинкарук та викладачів кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту.

 

Коваль Павло Васильович є висококваліфікованим фахівцем, членом Agricultural Economics Society, має досвід розробки та реалізації проектів аграрного спрямування, а також досвід практичної управління вітчизняними підприємствами, в т.ч. агрохолдингом. На початку зустрічі він поцікавився у магістрів, чи пише хтось із них проекти в аграрній сфері і які проблеми у них виникають із підготовкою таких проектів. Це стало підставою для виділення та обговорення особливостей аграрного виробництва та можливостей залучення інвестицій у агропроекти.

 

Від проблем мікрорівня перейшли на макрорівень і студенти ознайомилися із структурою капітальних інвестицій за джерелами фінансування, а також динамікою їх зміни по країні за останні роки. Відмітили, що одним із основних викликів та обмежень для АПК України в умовах повномасштабної війни є дефіцит фінансових ресурсів для стабільного ведення господарської діяльності сільськогосподарських виробників, зокрема через зростання собівартості виробництва. Ще одним фактором, який негативно впливає на інвестиції, є замінування с.-г. земель, що може вплинути і на майбутні інвестиції в агросектор та інфраструктуру, оскільки інвестори можуть утримуватися від вкладань у нестабільний регіон.

  

Павло Васильович резюмував, що повномасштабне вторгнення рф призвело до суттєвого падіння у надходженні як капітальних, так і прямих інвестицій у агросектор. Скорочення прямих інвестицій передусім пов'язано зі зменшенням обсягу залучень через інструменти участі в капіталі, що можна пояснити побоюваннями інвесторів.

В той же час з’явилися нові можливості залучення фінансування в АПК. Так, до бюджету країни у 2023 році надійшло 4,8 млрд грн (132,0 млн дол. США) позики МБРР у рамках проекту «Прискорення інвестицій у сільське господарство України».

На завершення зустрічі студентів познайомили із перспективами європейської інтеграції, інвестування та «Планом впровадження реформ в рамках реалізації пропозиції Європейської Комісії щодо Регламенту Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про створення Українського фонду на 2024-2027 р.р.». В цьому контексті студенти та лектор особливо активно обговорили можливості експорту сільськогосподарської продукції та проблеми блокування кордонів України.

Зустрічі такого формату допомагають студентам глибше зануритися у світ практики та майбутньої професії. Тому ми не зупиняємося, а плануємо нові гостьові лекції, які дозволять нам зробити навчання на освітній магістерській програмі «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» ще більш цікавим та корисним!

 


Тетяна ЛОБУНЕЦЬ,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook