Шевченківські читання: « Кобзарю! Знов до тебе я приходжу…»

8 березня 2024, 11:14
Він був як полум´я. Його рядки –
Дзвінкі і небезпечні, наче криця,
Переживуть і жито, і пшеницю,
І хліб, і сіль, і війни, і віки.
Він був як полум´я. Свої слова –
Легкі, як небо, сині, наче квіти,
Що ними тільки правду говорити,
Він в наші душі спраглі наливав.
Леонід Кисельов
 
          Доброю традицією в нашому університеті є вшанування пам´яті Тараса Григоровича Шевченка у річницю його народження і проведення Шевченківських читань. Проте останні роки ці заходи були затьмарені пандемією, повномасштабним вторгненням росії і початком Великої війни.
          А сьогодні ця традиція в університеті була відроджена повністю – і на Алеї слави, вздовж якої простелилася стежка з українських рушників, зібралося понад тисячу пошановувачів Шевченкового слова, тут була відчутна і духовна присутність тих наших колег, які боронять Україну на фронтах, на «нулі».
 
           Вже те, що на творчу програму завітав улюбленець українців – народний артист України Володимир Талашко, який продекламував уривки з поеми «Кавказ» Тараса Шевченка, надало творчій композиції значущості.
 

          А вступне слово ректора університету Станіслава Ніколаєнка підкреслило, наскільки слова Тараса актуальні і сьогодні.
 

          Дійство продовжилося музично-поетичною композицією «Шлях до Тараса», де майстерно поєдналися пісня і поезія, аматорство, і професіоналізм. Шевченкову поезію з імпровізованої сцени читали студенти гуманітарно-педагогічного факультету Олександр Алексєєв, Анастасія Кудря, факультету ветеринарної медицини Уляна Левіна і Софія Барбер, факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Марта Мусій, ННІ лісового і садово-паркового господарства Марія Мирончук, а соціальні мережі відразу були переповнені відеоінформацією про те, що відбувається.
 
 
          Свою майстерність у виконанні творів на вірші Шевченка демонстрували творчі колективи і виконавці кафедри культурології – народний жіночий вокальний ансамбль «Октава», тріо «ТоНіка» у супроводі віолончелістки викладача кафедри культурології Олени Невмержицької, студія академчного естрадного, академічного і джазового співу під керівництвом Владислави Чайки, хорова група народного ансамблю пісні і танцю «Колос» під керівництвом Юрія Карнауха і Тараса Кушніра, творчий дует керівника студії «7 сходинок» народного артиста України Романа Рудого і керівниці ансамблю «Октава» Ірини Литвиненко - та ансамбль гітаристів, створений заслуженим діячем мистецтв України провідним фахівцем відділу виховної роботи та студентських справ Володимиром Гонським.
 
 
          Кожен факультет і ННІ підготував власну програму, до якої долучалися і студенти, і викладачі, тому Шевченкове слово лунало не лише зі сцени, а й з окремих локацій.
          А об´єднало всіх присутніх розлоге «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні «Колоса».
 
 
 
 
         
              Дійство на цьому не завершилося. Поезія Шевченка лунала для тих, хто її любить, хто шанує, хто вважає актуальною сьогодні, коли над Україною висять чорні московські хмари...

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook