Круглий стіл «Академічна доброчесність як складова якості підготовки здобувачів вищої освіти»

13 березня 2024 року

1Питання забезпечення і дотримання академічної доброчесності є одним з пріоритетних напрямів діяльності сучасної науково-освітньої спільноти, а також одним з найбільш важливих і невідкладних завдань сьогодення, які стоять перед закладами вищої освіти України та зарубіжних країн.

11 березня 2024 року в рамках заходів приурочених тижню кафедри енергетики і автоматики, деканом факультету енергетики та електротехніки Василем Буньком та професорсько-викладацьким складом кафедри організовано і проведено круглий стіл «Академічна доброчесність як складова якості підготовки здобувачів вищої освіти», учасниками якого були науково-педагогічні працівники та студенти всіх освітніх ступенів і спеціальностей факультету.

23Василь Ярославович свою доповідь побудував у візуалізованій презентації, в якій обґрунтував, що академічна доброчесність базується на 7-ми простих та зрозумілих цінностях: чесність, повага, відповідальність, справедливість, прозорість, сміливість та довіра. Повага до власної думки починається з поваги до думок інших, а повага до власного тексту – з поваги до чужих. Чесність у навчанні та викладанні є базовою умовою побудови довіри між усіма, причетними до освітнього процесу. Відвага ж є здатністю чинити доброчесно всупереч страху чи тиску та вимагати від себе того ж, чого очікуєте отримати від інших. Ці постулати є основою функціонування академічної спільноти на засадах довіри, взаємоповаги та честі.

Завідувачка навчального відділу Галина Христенко у своїй доповіді закцентувала увагу на ст. 42 Закону України «Про освіту», що регламентує дотримання вимог з академічної доброчесності у закладах освіти, а також детально розповіла про нормативне забезпечення академічної доброчесності у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут».

45Галина Михайлівна зазначила, що кожному, хто береться за наукове дослідження чи виконання кваліфікаційної роботи необхідно дотримуватись рекомендацій щодо уникнення можливих проявів академічної недоброчесності, а також зазначила про шляхи їх виявлення та недопущення. Вона звернула увагу присутніх на дотримання «Кодексу академічної доброчесності у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут», «Положення про порядок перевірки наукових, навчально-методичних, магістерських, бакалаврських та інших робіт на наявність плагіату у БАТІ», а також зауважила, що для покращення якості освітніх послуг, висловлення своїх побажань та пропозицій для усіх учасників освітнього процесу постійно проводяться анонімне анкетування щодо дотримання академічної доброчесності під час реалізації освітньо-професійних програм в інституті.

Старший викладач кафедри інформаційних технологій та вищої математики Богдан Роман ознайомив учасників семінару з безкоштовним програмним забезпеченням та онлайн-сервісами перевірки текстових документів на плагіат, а також детально розповів про особливості використання системи «Unicheck», яка інтегрована в освітньому процесі в інституті для перевірки кваліфікаційних робіт на ознаки плагіату та звернув увагу присутніх на можливостях програмного середовища виявляти різні способи маніпуляцій з текстом.

67Професорсько-викладацький склад кафедри енергетики і автоматики щиро вдячний усім спікерам даного заходу за змістовні доповіді та сподівається, що культура академічної доброчесності усіх учасників освітнього процесу буде тільки удосконалюватись в освітньому середовищі.

Василь Рамш,

завідувач кафедри енергетики і автоматики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook