Автор освітнього проєкту «Honorable Krakow Meridian» Маріуш Меус поділився геодезичними таємницями з юними землевпорядниками і геодезистами

14 березня 2024 року
факультет землевпорядкування
  11 березня на факультеті землевпорядкування НУБіП України відбулася захоплююча віртуальна зустріч із відомим популяризатором геодезичних знань з Кракова – Маріушем Меусом. Наш гість – член Асоціації польських геодезистів у Кракові, відомий у Польщі й далеко за її межами знавець геодезичних та астрономічних цікавинок, знаний популяризатор науки. Ця пізнавальна зустріч дала унікальну можливість юним землевпорядникам і геодезистам поринути у захоплюючий світ геодезії та розкрити її таємниці.

  Гостя представив декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Захоплююча розмова проходила у невимушеному форматі. Як автор освітнього проекту «Honorable Krakow Meridian», Маріуш залишив свій слід у становленні численних геодезичних пам’яток по всій Польщі. За його плечима десятки реалізованих проектів, серед яких створені пам’ятні знаки відомим меридіанам і паралелям, географічним центрам міст і воєводств, оновлені історичні геодезичні пункти. У 2018 році Маріуш визначив і позначив на місцевості новий географічний центр Польщі, заснований на точних геодезичних вимірах. Також він поділився своїми здобутками щодо позначення минулого року, з нагоди 550-ої річниці від дня народження Миколая Коперника, Краківського меридіана, який використовував у своїх розрахунках відомий астроном. Згадав він і про Київський меридіан, що проходить територією навчального корпусу №6 НУБіП України і за збігом обставин також був відкритий у 2023 році, але приурочений до 125-річчя НУБіП України (https://nubip.edu.ua/node/129174).
  Під час зустрічі Маріуш поділився з учасниками цікавими історичними фактами про геодезичні виміри та орієнтири, що використовувалися з давніх давен і зі всіх куточків світу, про геодезичні пам’ятки України, такі як геодезична дуга Струве, географічний центр, який як і в Польщі, називають геодезичним серцем країни. Розповів гість також про особливості методики визначення географічного центру Києва, що викликало неабияку зацікавленість у присутніх на зустрічі.

  По завершенню виступу Маріуша Меуса, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков звернув увагу студентів і слухачів, на таку деталь як особливість історичних і привабливих геодезичних «пунктів/ліній» позитивно впливати на вартість земельних ділянок та нерухомості на яких ці пам’ятні знаки розміщені. Маріуш Меус підтвердив це твердження, навівши як приклад те, що вартість нерухомості через яку проходить Гринвіцький меридіан, на 10-15% є вищою порівняно із сусідніми об’єктами. Пояснюється це її привабливістю, обмеженістю і навіть символізмом. Автор цієї публікації також долучився до обговорення і наголосив, що задача з визначення геометричного центроїда полігону не є складною, її здатне розв’язати будь-яке спеціалізоване програмне забезпечення, проте такі пункти як об’єкти культурної спадщини та історичної цінності для поколінь і популяризації геодезичних знань мають безсумнівну державну вагу.
  Підсумовуючи зазначимо, що віртуальне зібрання слугувало комунікаційною платформою для глибшого розуміння геодезії та просуванню геодезичних знань. Це була унікальна можливість для студентів і співробітників факультету землевпорядкування НУБіП України та гостей із інших закладів освіти, в яких здійснюється підготовка фахівців за спеціальністю 193 «Геодезія та землеустрій», зануритися у захоплюючу подорож про історію та розвиток геодезії, надихнутися на дослідження багатої спадщини геодезичної науки та її роль у формуванні світу навколо нас.

  Подібні заходи підкреслюють важливість міждисциплінарної освіти та поєднання освітнього і дослідницького процесів. На завершення, ми висловлюємо вдячність Маріушу Меусу за його неоціненний внесок та з нетерпінням чекаємо наступних зустрічей, захоплюючих подій та ініціатив, спрямованих на розширення можливостей здобувачів і виховання культури досконалості в освіті.

В’ячеслав Богданець,
доцент кафедри геодезії та картографії,
координатор міжнародних програм

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook