Гостьова лекція для студентів ОПП «Міжнародна економіка»

2 березня 2024 року
НУБіП України
  1 березня 2024 року на кафедрі глобальної економіки для студентів економічного факультету 2 курсу 2 групи ОПП «Міжнародна економіка» відбулась гостьова лекція на тему: «Аграрний бізнес України в умовах воєнного стану».
  Запрошений лектор Олексій Омеляненко, керівник проєкту Європейського Союзу який впроваджується в Україні, Бернським університетом прикладних наук (Bern University of Applied Sciences). Олексій має досвід роботи в маркетингу та проєктному менеджменті в світових компаніях виробників і постачальників засобів захисту рослин та насіння. Під час лекції мав нагоду поділитись досвідом управління портфелями продуктів компаній, побудови маркетингової стратегії, специфіки роботи і підходів в різних країнах. Зазначив необхідність аналізу ринків і визначення глобальних тенденцій розвитку з вмінням адаптації діяльності компанії до місцевих умов. Також було зазначено, як попередній досвід допоміг йому керувати і впроваджувати проєкт IFC (група Світового банку) «Аграрні розписки в Україні». Планування вважається одним з найважливіших етапів для успішного запуску та розробки проєктів. Тож на лекції було обговорено питання побудови проєктів та їх реалізацію.
  Було розглянуто питання сучасних викликів перед аграрним бізнесом України в умовах війни. Український аграрний бізнес багато років поспіль посідав провідні позиції серед експортерів світу, що закріпило статус України як одного з гарантів глобальної продовольчої безпеки. Повномасштабна війна стала справжнім випробуванням для аграріїв. Вторгнення спричинило руйнування налагоджених роками процесів, логістичних ланцюгів. Багато посівних площ було заміновано, до частини немає доступу, знищено техніку та склади, виникли проблеми з використанням земель сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану та організації їх гуманітарного розмінування. Утім хоробрість українських аграріїв не має меж, тож попри жахіття війни агробізнес України налагоджує логістику та виробництво.
  Військова агресія РФ унеможливила функціонування морських портів України, через які здійснювалося близько 90% експорту сільгосппродукції. Ключовим питанням для підтримки економіки є створення альтернативної логістичної мережі для експорту, над чим зараз досить активно працюють уряд і бізнес-спільнота. Аграрний сектор в умовах війни став другим фронтом боротьби нашого народу за продовольчу та фінансову незалежність.
  Лектор представив студентам корисний та водночас цікавий матеріал. У всіх була можливість задати питання Олексію Омельяненку. Обговорили актуальні питання аграрного ринку, зокрема рентабельність теплиць та свинарства в Україні.
  Дякуємо Олексію Омеляненку за інформативну лекцію та відповіді на поставлені запитання!
 к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Олена КІРЕЙЦЕВА
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook