Інноваційні розробки в період пандемії та війни випускників спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура»

14 березня 2024 року
  Успішна наукова, виробнича та практична робота випускників факультету тваринництва та водних біоресурсів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» неабияк мотивує й надихає студентів, аспірантів, молодих вчених, науково-педагогічних працівників до глибшого вивчення теоретичного матеріалу, набуття практичних вмінь та вдосконалення освітньо-професійних програм.
  Ось і сьогодні, студенти, аспіранти та викладачі спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» радо зустрічали свого випускника, Олексія Поліщука, який у період пандемії та війни виконав наукові дослідження та успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» в Інституті рибного господарства Національної академії аграрних наук України (науковий керівник доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Ігор Грициняк).
 
 
  Олексій Поліщук поділився своїми успішними кейсами, які були виконані згідно комплаєнсу в розрізі ефективного використання природної кормової бази водойм, ввівши до ставової полікультури біологічного меліоратора – судака. Судак, як хижак, забезпечує виїдання малоцінної дрібної риби і тим самим усуває конкурентів та покращує природну кормову базу й живлення цінних об’єктів вирощування і, відповідно, підвищує біологічну продуктивність рибницьких ставів. Звісно, судака, як додаткового об’єкта полікультури, використовували і раніше, проте його посадкового матеріалу для рибогоспадарських підприємств наразі бракує. І саме наш випускник, Олексій Поліщук, поставив собі за мету забезпечити попит ринку й зосередився на удосконаленні технологічних елементів штучного відтворення та вирощування молоді судака до стадії цьоголіток з метою зариблення нагульних ставів та ширшого використання трофічних рівнів харчового ланцюга водойм.
  Олексій розповів, що на першому етапі досліджень приділив увагу підбору гонадотропних препаратів синтетичного й природного походження для стимулювання одержання статевих продуктів у плідників природної популяції судака виловлених в природних водоймах та доместифікованих, вирощених в ставових умовах.
  Цікавим виявився порівняльний аналіз морфометричних показників плідників природної популяції та доместикованого стада, який засвідчив перевагу плідників доместикованих форм над природними формами. При цьому репродуктивні показники самиць природних та доместикованих плідників були на достатньо високому рівні.
 
  На другому етапі увага дослідника була зосереджена на вирощуванні отриманої заводським методом молоді в басейнах (басейнова технологія), в ставах (перша комбінована технологія) та природнє відтворення в ставах з подальшим вирощуванням в басейнах (друга комбінована технологія). При цьому молодь судака годували наупліями артемії та штучним кормом виробництва фірми «Aller».
  За аналізом економічних показників Олексій Поліщук встановив, що застосування всіх трьох технологій вирощування є економічно виправданим. Найбільш економічно доцільними є застосування класичної басейнової технології та комбінованої з штучним нерестом та вирощуванням в ставах. Ведення робіт за вказаними технологіями дозволяє отримати рівень рентабельності в середньому за першої технології 26,3%, другої – 25,0%. Ефективність застосування технології з природним нерестом та подальшим вирощуванням в басейнах потребує додаткових досліджень. Результати досліджень мають як теоретичне, так і практичне значення та можуть бути використані в подальших дослідженнях щодо розроблення технології вирощування цьоголіток судака. Його інноваційні розробки викликають значний інтерес бізнесу на ринку рибної галузі України.
  Важливим є й те, що свої знання й свій досвід Олексій передає студентам одного з найстаріших й найавторитетніших аграрних закладів – ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України».
  Лекція Олексія Поліщука неабияк зацікавила майбутніх фахівців, викликала масу запитань і, навіть, дискусію. Студенти розпитували про господарства, де проводились дослідження, про утримання плідників, про роботу з ними, про природний нерест, про подальше зариблення нагульних ставів і живлення судака, про меліоративний ефект і підвищення природної біопродуктивності водойм.
  Олексій цікаво розповів про польові дослідження на водоймах і запросив студентів до подальшої спільної роботи у рамках виробничих та технологічних практик для набуття спеціальних компетенцій, вмінь та практичних результатів навчання спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура». На згадку про цікаву зустріч молодий доктор філософії, студенти, аспіранти та викладачі зробили світлини.

  Дякуємо незламним воїнам ЗСУ за можливість вчитися, проводити дослідження та працювати під час воєнного стану. Віримо в ПЕРЕМОГУ, вчимося й працюємо задля ПЕРЕМОГИ!

 
Меланія ХИЖНЯК,
доцент кафедри гідробіології та іхтіології

    


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook