Гуманне ставлення до тварин у полі зору комісії з біоетики

14 березня 2024 року

Близьке співіснування тварин і людини протягом тисячоліть сформувало довготривалі та міцні зв’язки, котрі наповнювали такі взаємини особливим змістом, адже при взаємодії із тваринами люди багато чому навчалися, зокрема співчуттю та любові до природи. Саме така концепція розвиває засади гуманного та доброзичливого ставлення до тварин. Насамперед, гуманне ставлення до тварин – це дії, що відповідають вимогам захисту тварин від жорстокого поводження і передбачають доброзичливе до них ставлення, сприяння їх благу, покращення якості їх життя тощо.
Саме із цією метою в Національному університеті біоресурсів та природокористування України створено Біоетичну комісію (у відповідності до рішення Вченої Ради НУБіП України: протокол № 10 від 26.04.2023 р.), яку очолює доктор ветеринарних наук, професор, завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка – Мельник Олег Петрович. Повноваженнями зазначеної комісії є здійснення контролю за дотриманням принципів біоетики у освітній, науковій та виробничій діяльності, розроблення інструктивних документів, надання дозволів-погоджень на проведення процедур на тваринах в НУБіП України.
Тому, з метою перевірки дотримання вимог щодо гуманного ставлення до тварин, які утримуються на підпорядкованих університету науково-дослідних базах, уповноваженою особою Біоетичної комісії – доктором ветеринарних наук, доцентом кафедри фармакології, паразитології та тропічної ветеринарії Гончаровим Сергієм Леонідовичем здійснено неочікуваний візит до Навчально-наукової лабораторії технологій виробництва продукції птахівництва та ННВЛ Конярства (Дідорівка) факультету тваринництва та водних біоресурсів. В процесі перевірки навчальної бази, долучився доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві – Лихач Вадим Ярославович, який надав обґрунтовані пояснення щодо утримання тварин і птиці, годівлі та використання їх у навчально-дослідній роботі.

За результатами візиту було виявлено, що в умовах кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві утримуються різні види тварин та птиці, зокрема: коні та поні – близько 20 голів, дрібна рогата худоба (кози та вівці) – 8 голів, кури-несучки близько 40 голів та перепела у кількості близько 100 голів. Зазначені види сільськогосподарських тварин та птиці, за словами Вадима Ярославовича, використовуються із навчальною метою: здобувачі вищої освіти мають можливість на живих біологічних об’єктах вивчати екстер’єрні та породні особливості тварин та птиці, досліджувати вплив різних варіантів годівлі та догляду на інтенсивність росту та розвитку, вивчати основні елементи технології виробництва продукції тощо.
Варто відміти, що біологічні об’єкти в умовах «практично-дослідного майданчика» кафедри утримуються у належних сухих і теплих типових приміщеннях, що побудовані і використовуються із дотриманням основних зоогігієнічних вимог.

Так, коні, вівці та кози утримуються у світлих та сухих приміщеннях, мають вільний доступ до води, а щоденні фізичні навантаження для коней на свіжому повітрі, в повній мірі, відповідають біологічним особливостям даного виду тварин. Тварини різних видових, фізіологічних та вікових категорій утримуються окремо. Всі утримувані тварини мають доступ до води та кормів ad libitum.

Птиця утримується у спеціальному опалюваному та вентильованому приміщенні, у клітках-батареях промислового виробництва. Доступ до кормів і води також є вільним та відповідає нормативним показникам.

  

За спілкування із завідувачем лабораторії, кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом Ліхтером Миколою Івановичем, перевіряючий дізнався, що наявний контингент працівників є навченим та володіє базовими знаннями щодо правил поводження із тваринами різних видів та розуміється в їх біологічних потребах, на що є відповідні рекомендаційні матеріали.
Тварини забезпечені грубими, концентрованими та комбінованими кормами у достатній кількості та мають належний запас та умови зберігання, що унеможливлює їх псування.

  

За ретельного огляду тварин – хворих або виснажених не було виявлено.

Також було виявлено, що у науково-дослідній роботі використовується виключно птиця – курчата-бройлери. Всі експерименти (зокрема умови утримання та годівлі, зважування та забій птиці) виконувалися виключно із дотриманням правил біоетики та гуманного ставлення до живих біологічних об’єктів.

Окремої уваги заслуговує наявність в умовах лабораторій кафедри, розташованого на території фізіологічного двору «Дідорівка» літнього класу для проведення лабораторно-практичних занять із здобувачами вищої освіти, що знаходиться в пішої доступності від основних навчальних корпусів. Ця прекрасна аудиторія, дивовижна локація в центрі мегаполісу прекрасно обладнана, де створені всі умови для проведення якісного освітнього процесу із залученням живих тварин та птиці.

Величезний практичний потенціал нашого славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України – вражає!!! Це дійсно той університете, де потрібно отримати освіту і стати справжнім фахівцем своєї справи!

Все буде Україна!!
Слава Героям!!!

Сергій Гончаров,

д.вет.н., доцент кафедри фармакології, паразитології і 
тропічної ветеринарії

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook