Практична складова освітнього процесу завжди в центрі уваги кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

16 березня 2024 року
ФВМ НУБіП України

   Процес практичної підготовки студентів на кафедрі акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин є тривалим та багаторівневим. Він охоплює 7,8,9,11 та 12 семестри упродовж яких вони готуються до роботи в царині репродукції тварин різних видів. Традиційно студенти знайомляться з кожною темою на лекції, опісля, на практичних заняттях, відпрацьовують окремі елементи роботи і, тільки після успішного складання модульних контролів з кожної теми, зможуть під керівництвом викладача працювати з тваринами.

   В поточному семестрі студенти 4 курсу факультету ветеринарної медицини розпочали вивчення змістовного модулю «Ветеринарне акушерство», в якому дізнались про особливості плодових оболонок, пупкового канатика, плацент та кровообігу плодів різних видів домашніх тварин; про клінічні, лабораторні (за допомогою новітніх систем IDEXX Laboratories Inc) та інструментальні (з використанням УЗД) методи діагностики вагітності та неплідності самиць; про акушерські інструменти, їх підготовку та застосування під час надання акушерської допомоги тваринам тощо. Надзвичайно важливим є вивчення правил ведення родів у тварин та методів надання рододопомоги.

   Роди – це складний фізіологічний процес виведення з організму матері через родові шляхи плоду, плідних оболонок і навколоплідних рідин. А успішні роди - запорука швидкого відновлення породіллі, вирощування здорового молодняка, покращення ефективності розведення тварин, і звісно, формування авторитету лікаря ветеринарної медицини у власників тварин та працівників тваринницьких господарств.

   Саме тому, доценти кафедри Юрій Жук, Сергій Деркач, Віктор Лакатош та старший викладач Юрій Масалович особливо детально пояснювали їм правила, яких необхідно дотримуватись при веденні родів у тварин, значення кожного з них, а найбільш важливі – демонстрували на фантомі. Варто пам’ятати, що будь-яке необґрунтоване чи некваліфіковане втручання в родовий процес зашкодить тварині і плоду.

   На наступному тижні студенти продовжать вивчати основні варіанти надання допомоги при патологічних родах у корів відпрацьовуючи їх на відкритому і закритому фантомах. А вже влітку, на навчальній практиц,і зможуть перевірити отримані знання та практичні навички в умовах реальної молочної ферми у навчально дослідних господарствах НУБіП України.

Старший викладач кафедри акушерства, гінекології та
біотехнології відтворення тварин Юрій Масалович

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook