На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології запрацював унікальний фандомат для прийому пластикових пляшок!

15 березня 2024 року

  За ініціативою завідувача кафедрою екології агросфери та екологічного контролю Олени Наумовської та благодійника Тетяни Котової в 4 учбовому корпусі встановили спеціальний автомат для прийому пластикових пляшок об'ємом до двох літрів. Такі фандомати широко розповсюджені в європейських країнах (Німеччина, Чехія, Литва, Норвегія, Фінляндія тощо). Ці автомати стають все більш популярними в Україні, як спосіб заохочування людей до роздільного збору пластику та його повторної переробки.

  Фандомат працює таким чином: автомат отримує пластикову пляшку через приймальне кругле вікно. Потім сканує обсяг, вагу і матеріал тари та відправляє пляшку в мішок зберігання. При цьому розумний приймальний контейнер визначає вагу і об’єм тари, а сканер здатний розпізнавати 30 000 штрих-кодів й дозволяє точно ідентифікувати об’єкт. Зібрана новим автоматом тара піде на вторинну переробку пластикових пляшок.

  З основних переваг фандомату – автомат швидше мотивує людину здати порожню тару, він дешевше, ніж традиційні пункти збору і пластикові пляшки одні з найпопулярніших видів вторсировини.
  Кафедра екології агросфери та екологічного контролю разом зі студентами спеціальності 101 «Екологія» привернуть увагу молоді до способів роздільного збору та сортування пластикових відходів і раціонального природокористування. Зібрана новим автоматом тара піде на вторинну переробку, а отримані за пластик кошти – на благодійність.


Олена Наумовська, завідувач кафедрою екології агросфери
та екологічного контролю
Світлана Паламарчук, доцент кафедри екології агросфери
та екологічного контролю

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook