Природокористування і якість життя - поради лікаря: вживання канабісу асоційоване з небезпечними наслідками для серця і судин — результати дослідження

17 березня 2024 року

   У великому дослідженні в США було продемонстровано, що вживання канабісу незалежно пов’язане з несприятливими серцево-судинними наслідками навіть після коригування впливу інших факторів, включаючи вживання тютюну та електронних сигарет.

   Так, за даними Центру контролю і профілактики захворювань, серед дорослих, які щодня вживають марихуану, спостерігалося збільшення випадків серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто її не вживає:

  • ішемічна хвороба серця: скориговане співвідношення шансів (СШ) 1,16, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,98-1,38
  • інфаркт міокарда: скоригований СШ 1,25, 95% ДІ 1,07-1,46
  • інсульт: скоригований СШ 1,42, 95% ДІ 1,20-1,68
  • комбінація трьох захворювань: скоригований СШ 1,28, 95% ДІ 1,13-1,44

   Як зазначили автори дослідження, докази зв’язку між вживанням канабісу та серцево-судинними подіями зберігаються у некурців та молодих людей із ризиком раннього дебюту серцево-судинних захворювань (чоловіки до 55 років і жінки до 65 років).

   Дим канабісу мало чим відрізняється від тютюнового диму, за винятком вмісту більш потужної психоактивної речовини: тетрагідроканабінол проти нікотину. Результати дослідження свідчать, що куріння канабісу має значні серцево-судинні ризики, як і куріння тютюну.

   Попередні спостереження на цю тематику встановили, що вживання канабісу та інших рекреаційних речовин пов’язане з раннім початком атеросклеротичних серцево-судинних захворювань.

   Проте пацієнти часто не говорять відверто про вживання канабісу. Одне дослідження у Франції показало, що багато споживачів рекреаційних наркотиків із гострими серцево-судинними захворюваннями потрапили до відділень інтенсивної терапії серця, не повідомляючи про те, що вони вживали.

   Науковці вважають, що лікарям-практикам варто пам’ятати про оцінку вживання канабісу під час збору анамнезу пацієнта, обговорювати з ними серцево-судинні ризики та способи їх зменшення. Особливо потенційно небезпечною комбінацією є споживання канабісу при вже наявних серцево-судинних захворюваннях.

   Популяційне перехресне дослідження ґрунтувалося на даних BRFSS, які охоплювали 27 штатів США та дві території. Аналіз базувався на даних телефонних опитувань з 2016 по 2020 роки, в яких взяли участь 434 104 респонденти у віці від 18 до 74 років. 55% респондентів були у віці 35-64 років, а 14,5% — у віці 65-74 років; 51,1% були жінки. Поширеність щоденного та періодичного вживання канабісу становила 4% та 7,1% відповідно. Дані про серцево-судинні захворювання та вживання канабісу повідомляли самі респонденти. Тому для підтвердження висновків необхідні проспективні когортні дослідження з кращою об’єктивізацією отриманих даних.   

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook