Екологічність та економічність переробки залишків рослинної сировини на біопаливо – у фокусі уваги засідання наукового гуртка на факультеті харчових технологій та управління якості продукції АПК

18 березня 2024 року
НУБІП України

Нещодавно відбулося чергове засідання наукового гуртка "Інноваційні технології в харчовій промисловості" на факультеті харчових технологій та управління якості продукції АПК. Спікером сьогоднішнього засідання став доцент Віктор Володимирович Сарана, який запропонував гуртківцям цікаву тему "Інноваційне обладнання для переробки залишків рослинної сировини та деревини на паливні брикети та пелети".

     Віктор Володимирович вже понад 15 років займається проблематикою використання відходів переробки сільськогосподарських культур та деревини для енергетичних потреб промисловості. Результатом його багаторічної діяльності стало опублікування більше 15 наукових праць за даною тематикою: наукові статті, підручники, монографія.
     Наразі, як тверде біопаливо використовуються різні матеріали: відходи деревопереробки, кору, сіно, солому, стебла кукурудзи та соняшнику, відходи від переробки сільськогосподарських культур (костриця льону, соняшникове та гречане лушпиння), а також спеціально вирощувані для цієї мети рослини (енергетичні ліси, енергогаї).

    Для досягнення економічної віддачі, підвищення теплотворної здатності (теплоти згоряння) твердого біопалива та забезпечення простоти транспортування його до теплових установок і легкості управління процесом горіння, біопаливо повинно перероблятися в гранули (пелети) або брикети.

     Високі вимоги в галузі охорони навколишнього середовища щодо якості виготовлення паливних гранул і брикетів, призвели до значного технічного прогресу в розробці обладнання для їх виготовлення.

    Новітній погляд на проблему енергонезалежності нашої країни у поєднанні з вирішенням екологічних питань неабияк зацікавив гуртківців. У ході жвавої дискусії зі спікером студенти піднімали питання складу пелет, наявних хімічних викидів при їх спалюванні, економічності опалювання брикетами та пелетами у порівнянні з іншими видами твердого палива.

    За результатами засідання було вирішено підготувати доповіді на ХІІ міжнародну науково-практичну конференцію вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» присвяченої 15-ти річчю факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

     Студенти виразили щиру вдячність Віктору Володимировичу за змістовну та захопливу доповідь.

     Тримаймо наш навчальний фронт!

Зінаїда БУРОВА, керівник наукового гуртка
доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК


 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook