Тиждень землевпорядних дисциплін у Рівненському фаховому коледжі НУБіП України: гостьова лекція декана Тараса Євсюкова

16 березня 2024, 10:00
факультет землевпорядкування

 У рамках тижня землевпорядних дисциплін, що триває в Рівненському коледжі, 13 березня 2024 року деканом факультету землевпорядкування, професором Тарасом Євсюковим була проведена гостьова лекція на тему «Консолідація земель: кращі європейські практики і виклики для України». Слухачами лекції, а фактично зустрічі в дружній атмосфері, стали здобувачі освіти спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» освітньо-професійного ступеня «Фаховий молодший бакалавр» та ступеня вищої освіти «Бакалавр». Зустріч тривала на комунікаційній платформі Zoom.

Перш за все, Тарас Євсюков у своїй лекції розкрив здобувачам зміст, принципи та основні положення консолідації земель. Він наголосив, що дане питання, в контексті інтеграції України до ЄС та гармонізації земельного законодавства, є надзвичайно актуальним. Відсутність в Україні ефективних механізмів консолідації земель вимагає впровадження кращих практик (особливо з метою покращення структури аграрного виробництва, просторового розвитку, створення меліоративної та інженерної інфраструктури тощо) і закріплення їх на законодавчому рівні.
 
 
Водночас, Тарас Олексійович наголосив, що Україна здійснює у цьому напрямі важливі кроки. Напрацьовано проєкту Закону України «Про консолідацію земель», що зараз розглядається Верховною Радою. Відповідно до законопроекту під цим терміном необхідно розуміти комплекс організаційних, правових, землевпорядних та інших заходів, що полягає в економічно обґрунтованому об'єднанні землевласниками та землекористувачами земельних ділянок і земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення у єдині земельні масиви, місце розташування, розміри, конфігурація та склад угідь яких забезпечують стале землекористування.
 
Цікавими для студентів був інституційний та практичний досвід консолідації земель іноземних держав, в яких ці процеси проходили в попередні історичні періоди. Наприклад, консолідація земель у федеральних землях Німеччини направлена на забезпечення покращення аграрних структур з боку просторового розвитку, метою якого є покращення умов життя й роботи у сільській місцевості. Воно охоплює планування, підготовку й реалізацію всіх заходів, які можуть зберегти й покращити житлові, економічні й рекреаційні функції сільських територій, щоб забезпечити сприяння розвитку й довгострокове покращення умов життя поза межами міських територій.
 
Для прикладу, в Туреччині, де площа сільськогосподарських земель складає понад 28 млн гектарів – понад 2,2 млн фермерів. При цьому, середній розмір фермерського господарства становить біля 6,8 га. Відповідно, фрагментація земель складає в середньому 11 земельних ділянок, що обробляє один фермер. Головна проблема – це відсутність під’їзду, зрошення до 50% (більше 18 млн.) земельних ділянок країни. У вирішенні проблеми застосовується інтегрований підхід у консолідації земель, при якому здійснюється інтегроване управління водними і земельними ресурсами. Консолідація земель відбувається за басейновим принципом, як результат вона зменшує неефективне використання води у сільському господарстві. Загалом Туреччина вже 62 роки займається консолідацією.
 
Під час виступу студентам продемонстровано відеоматеріали, що демонстрували вирішення конкретних ситуаційних завдань з консолідації земель в Україні та за кордоном.
 
Тарас Олексійович також відмітив, що у даному питанні Національний університет біоресурсів і природокористування України активно співпрацює з провідними міжнародними партнерами, які надають консультації і фахову підтримку серед них – регіональний офіс Міжнародної продовольчої організації (ФАО) в Європі та Центральній Азії, LANDNET – неформальна мережа професійних землевпорядників, які цікавляться консолідацією земель, створенням земельних банків, розвитком ринку землі земельний компонент  «Фаховий діалог із земельних питань» Німецько-українського агрополітичного діалогу, в рамках якого відбуваються гостьові лекції, консультації з питань консолідації земель з середовищем провідних європейських експертів, підготовка науково-методичної літератури з проведення консолідації земель, що є у вільному доступі в мережі Інтернет, а також була передана до фонду бібліотеки Рівненського коледжу. 
 
На завершення Тарас Олексійович відзначив, що факультет землевпорядкування НУБіП України з 2024-2025 н.р. планує впровадити у підготовку магістрів навчальну програму магістерського курсу з консолідації землі та земельного банкінгу, а це шанс для майбутніх випускників коледжу – студентів НУБіП України опанувати знання майбутнього.
 
Студенти висловили особливу зацікавленість, адже їм відомі приклади вчорашніх випускників Рівненського коледжу, а надалі університету, таких як Юлія Чіфліклій, Інна Чеботарьова, Вікторія Покотило, Віта Коваленко та інших, які показують приклад успішного кар’єрного зростання в сфері геодезії та землеустрою після отримання якісної освіти на факультеті землевпорядкування НУБіП України.
 
Від викладачів циклової комісії землевпорядних дисциплін Рівненського коледжу виступив кандидат сільськогосподарських наук, методист коледжу Вадим Люльчик, який підкреслив важливість даного заходу і подякував лектору за цікаву та актуальну зустріч.
 
Неля Русіна, 
голова циклової комісії землевпорядних дисциплін Рівненського фахового коледжу НУБіП України
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook