Анімалотерапія – обмін міжнародним і вітчизняним досвідом

18 березня 2024, 22:30

   Долучаючись до світової спільноти, науковці й практикуючі лікарі, як гуманної медицини, так і ветеринарної, звернули свою увагу на мало популяризований напрям лікування, де залучаються тварини. Вони є щирими в своїх діях, а тому до них виникає більше довіри, що, відповідно, покращує емоційний стан і сприяє швидкому одужанню.

   З історії відомо про лікувальну користь: верхової їзди (Гіппократ у 5 столітті до н.е.), спілкування з собаками і котами (Греція, ХІІІ ст., Єгипет), прослуховування пташиного співу (Стародавня Індія).
   На сьогодні, зоо- чи анімалотерапія, як один із видів лікування, що залучає тварин, є доволі розповсюдженим методом у західних країнах. У США, навіть, існує міжнародна організація терапії тваринами (Pet Therapy International), яка стверджує, що тварини є корисними для навчання і збільшують мотивацію до життя. Тварини, яких використовують в цьому виді терапії, можуть бути домашніми (собаки, коти), сільськогосподарськими (коні) чи морські ссавці (дельфіни).
   Завдяки організаторам із Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 24–25 лютого 2024 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Анімалотерапія (людино-тваринна взаємодія) для зміцнення здоров’я, профілактики та реабілітації людей у складних життєвих обставинах: проблеми, пошуки, перспективи”. Конференція об’єднала фахівців з Києва, Харкова, Львова, Одеси, Вінниці, Миргорода, Полтави, Луцька, Житомира, Рівного, а також з Чехії, Японії, Словаччини, Австрії, Болгарії. Серед активних учасників були й представники факультету ветеринарної медицини НУБіП України. 
   Не зважаючи на те, що конференція проходила у вихідні, тим не менш, з 9:00 до 20:00 два дні поспіль, на цьому заході у жвавій бесіді обговорювалися питання, як терапевтичної користі від тварин, так і забезпечення здоров’я останніх (повноцінного утримання й годівлі, профілактики і лікування тощо). Після виступів доповідачів, усі мали змогу прийняти участь в обговорені і внести пропозиції в резолюцію конференції, яка, після об’єднання усіх думок, налічувала 19 пунктів (рис. 1,2).
 
   Проведення заходів такого спрямування дозволяє не тільки ознайомитися з новими методиками лікування, а й долучитися до корисного спілкування з представниками міжнародних організацій.
 
доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Андрій Розумнюк
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook