Потенціал використання Ші для розширення освітнього середовища підготовки фахівців лісового і садово-паркового господарства

19 березня 2024 року

  Працюючи над удосконаленням освітнього процесу кафедра таксації лісу та лісового менеджменту продовжує активно залучати до занять професіоналів-практиків.
  Так, 14 березня 2024 року відбулася чергова гостьова лекція для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство». Практичну складову дисципліни «Підприємництво в садово-парковому господарстві» збагатив своїм досвідом запрошений спікер – наш колега, науковець Євгеній Хань, який також працює в українському представництві FSC – міжнародній неурядовій некомерційній організації, що популяризує екологічно належне, соціально відповідальне та економічно життєздатне управління лісами в світі. Деталі про FSC в Україні можна знайти на https://ua.fsc.org/ua-uk.
Темою лекцію було фахове обговорення інтелектуальних переваг щодо використання автоматизації та сервісів штучного інтелекту (ШІ) для посилення конкурентоспроможності.

        

  Останні роки характеризуються стрімким розвитком цифрових технологій, що проявляється у поступовому витісненні рутинних методів організації будь-якої виробничої чи фінансової діяльності підприємства та сприянні швидкому доступу до інформаційного середовища. Інтеграція ШІ у сферу садово-паркового господарства дозволяє значно покращити якість аналізу та прогнозування даних, адже дозволяє швидше та точніше аналізувати величезні обсяги інформації, ідентифікувати вподобання споживачів та прогнозувати майбутній попит на товари та послуги, ризики та можливості, автоматизувати та оптимізувати виробничі процеси, що значно спрощує управління діяльністю підприємства.

 

  Застосування ШІ в підприємницькій діяльності полягає у виборі методу, напрямі роботи та конкретній задачі, яку ми ставимо перед собою.
На сьогодні існує велика кількість сервісів із використанням алгоритмів штучного інтелекту в залежності від їх завдання. Ці сервіси можна згрупувати за наступними категоріями:

• Створення текстів: генерація текстового контенту, написання статей, перефразування тощо.
• Інструменти для кодингу: автоматизація написання програмного коду, пошук помилок та оптимізація алгоритмів.
• Інструменти для науковців: аналіз даних, пошук інформації та генерація гіпотез.
• Створення контенту: дизайн, редагування зображень, відео та аудіо.
• Створення та редагування графічних зображень: генерація зображень, покращення якості та стилізація.
• Робота з відеоконтентом: монтаж, додавання ефектів та анімації.
• Редагування звуку: покращення якості, видалення шумів та синтез мовлення.
• Створення музики: генерація мелодій, аранжування та аудіо ефектів.
• Створення презентацій: автоматичне створення слайдів, підбір зображень та анімації.
• Резюме: генерація та оптимізація резюме, підбір вакансій та аналіз навичок.

 Під час лекції ми згадували про наступні сервіси:
Claude (аналог ChatGPT) для генерації текстів 
Canva для створення презентацій та контенту (студенти та викладачі можуть отримати безкоштовні ліцензії) 
DeepL для перекладу текстів 
Adobe Podcast для покращення якості звуку 
Bing Chat з можливістю генерації зображень 
Google Colab скрипти для генерації зображень та розпізнавання аудіо 
Google Alerts для моніторингу згадувань в Інтернеті 
ElevenLabs для синтезу мовлення українською 
Adobe Firefly для генеративного заповнення у Фотошоп 
Grammarly для перевірки правопису англійською 
NightCafe Studio для генерації зображень 
Youcontrol для роботи з відкритими даними 
Перелік OSINT інструментів на сайті Molfar.

 Додатково, для поглиблення знань про ШІ, можна ознайомитись з книгою «Як генеративний штучний інтелект змінює світ»  та переглянути відео на YouTube каналі Leila Gharani  про можливості використання автоматизації та ШІ в Excel. Також, варто звернути увагу на такі інструменти як ActivePieces , Procesio  та Rtila  для автоматизації дій в мережі Інтернет. 

  Такі зустрічі засвідчують синергію науки та практики з метою сприяння економічного зростання підприємств, галузі, країни через розвиток професійних кадрів. Адже найбільший внесок, який можуть зробити професіонали у майбутнє країни – надихнути молодь на кар’єрний розвиток в Україні, популяризувати стратегічне мислення та професіоналізм в обраній сфері та донести секрети успіху використання інновацій.

  Цікавий спікер здивував усіх чудовими практичними кейсами про використання ШІ як в прикладному так і в фундаментальному аспектах, наприклад, коли необхідно аналізувати безліч відкритих документів або займатися локалізацією відео. Його доповідь залишила незабутнє враження та збагатила студентські знання. На занятті було створено стиму лююче та натхненне середовище, де кожен міг вільно обмінюватися думками та досвідом. Наші студенти активно залучилися до обговорення, вносячи свій вклад через поділ цінних інсайтів та власних перспектив використання ШІ.

 

 Студенти ставили запитання пану Євгенію, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. Слухачі проявили активний інтерес до порад щодо впровадження інновацій у навчальний процес, практичну діяльність та обробку мультимедіа. Крім того, вони цікавилися якостями, на які звертають увагу при відборі кандидатів для роботи в таких міжнародних організаціях, як FSC в Україні, а також тим, що є мотивацією для співробітників постійно поглиблювати свої знання. Під час виступу спікер поділився своїм особистим досвідом та розповів про причини, які спонукали його обрати спеціальність 205 «Лісове господарство». Він також наголосив на важливості інформаційної складової у процесі підготовки висококваліфікованих фахівців у цій галузі. Євгеній Юрійович наголосив, що в лісовому секторі сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю, які незважаючи на стрімкий розвиток уміють швидко навчатись і втілювати вивчене на практиці.
 Нижче наведено приклади згенерованих спікером за допомогою ШІ зображень, які можуть бути використані в навчальному процесі для візуалізації матеріалу або як джерело натхнення для творчих проєктів студентів.

  

 Віктор Миронюк від імені колективу кафедри таксації лісу та лісового менеджменту висловив вдячність спікеру Євгенію Ханю та FSC Україна за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами. Очільник кафедри зазначив, що такі зустрічі допомагають йти вперед, йти в ногу з часом, не затримуватись на одному рівні, а розвиватись і пізнавати світ все більше й більше, змінювати його у кращий бік!
 Висловлюємо щиру подяку професіоналу своєї справи Євгенію Ханю, за цю цікаву зустріч, приємні емоції і корисний досвід.

Галина Домашовець,
кафедра таксації лісу та лісового менеджменту



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook