Залучення професіоналів-практиків до освітнього процесу - невід'ємна складова роботи викладачів кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

18 березня 2024 року

ННІ лісового і садово-паркового господарства продовжує активну співпрацю із стейхолдерами заради впровадження прикладної складової освітнього процесу.
14 березня 2024 року, на запрошення доцента кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Володимира БЛИЩИКА, поважні практики – Генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Віктор МЕЛЬНИЧЕНКО та заступник начальника Центру Національної інвентаризації лісівКрістіна ТОСУНОВА, провели публічну лекцію з дисципліни «Лісовпорядкування».

Студенти 3 і 4 курсу інституту, а також всі охочі мали змогу з перших уст дізнатися про основні вимоги до процедури проведення національної інвентаризації лісів в Україні, основних досягнень на сьогодні, а також про обмеження і проблеми з організацією польових робіт у період воєнного стану.

У вступному слові, Генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Віктор МЕЛЬНИЧЕНКО розповів про розвиток національної інвентаризації лісів України, фінансове й матеріально-технічне забезпечення працівників і поточний стан проведення робіт зі збору даних. Також ознайомив присутніх з можливостями веб-порталу «Геоінформаційна система управління лісовими ресурсами України», запросив до співпраці і надав вичерпні відповіді на запитання учасників зустрічі.

Крістіна ТОСУНОВА розповіла детальніше про методику проведення НІЛ України, а саме: особливості й трудомісткість польових робіт з інвентаризації лісів в різних лісорослинних зонах, контроль за їх проведенням, програмне забезпечення й труднощі з якими стикаються фахівці при зборі та обробці дослідних даних, працевлаштування студентів тощо.
Дуже приємно, що розробником програмного забезпечення, яке використовується в НІЛ є наш колега, в минулому аспірант кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, а зараз мужній, сильний духом воїн ЗСУ – Ігор Леонтійович АЛЕКСІЮК.

Всі присутні дізналися, що у 2023 році роботами з національної інвентаризації лісів було охоплено 17 областей, в яких виконання польових інвентаризаційних робіт було можливим з безпекових умов. Загалом обстежено 2930 інвентаризаційних ділянок, з яких 1799 виявилися лісовими. Роботу виконували 10 бригад польової групи та одна контрольної.
Також спікери поділилися цікавими робочими кейсами та відеоматеріалами, які привернули особливу увагу студентів і викликали жваву дискусію.

Лекція була проведена у змішаному форматі – частина студентів були в аудиторії, інша частина студентів і гостей приєдналися дистанційно. Долучилося понад 150 учасників з-поміж співробітників, студентів університету, а також здобувачів вищої освіти й колег з лісових фахових коледжів, інших ЗВО України та підприємств галузі.

Щиро дякуємо нашим поважним гостям – Віктору МЕЛЬНИЧЕНКУ та Крістіні ТОСУНОВІЙ, всім учасникам заходу за неймовірну активність і злагодженість.
Працюємо спільно заради перемоги! Все буде Україна!

Галина ДОМАШОВЕЦЬ,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook