Відкриті лекції для майбутніх журналістів. Одну з них буде оприлюднено

19 березня 2024 року
НУБіП України

Професори кафедри журналістики Марина Навальна та Тетяна Дзюба провели відкриті лекції із журналістських фахових дисциплін. Ці лекції відвідали не тільки студенти-журналісти, а й викладачі гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з деканом Інною Савицькою.


Марина Навальна провела міждисциплінарну лекцію на тему «Фейки та антифейкові ресурси». Студенти, пригадуючи попередні заняття, розмірковували над поняттями інформаційна гігієна, неправдива інформація, спотворена інформація, інформаційна норма, неперевірена інформація тощо. Все це або загалом, або частково стосується фейків.

У зв’язку із розпочатою рф проти України інформаційною війною авдиторія засобів масової інформації відчула гостру потребу в ресурсах, які будуть фільтрувати інформаційний простір, виокремлюючи з нього неправдиву інформацію, щоб забезпечити надходження якісних, правдивих і прозорих новин в українську медіасферу. Відповідно постала потреба в дослідженнях антифейкових ресурсів, наявних у вітчизняному медіапросторі. Адже аналіз фактчекінгових інструментів дасть можливість застосовувати їх для спростування фейкової та маніпулятивної інформації у ЗМІ.

На лекції йшлося і про антифейкові ресурси, і масмедіа, які подають достовірну інформацію, і про критерії, за якими потрібно перевіряти інформацію. Удосконалюватимуть навички студенти під час практичних занять. Працівниками медіалабораторії кафедри журналістики та мовної комунікації був здійснений відеозапис лекції, яка згодом буде розміщена на платформі «Ютуб».

Із дисципліни «Журналістське розслідування» професор Тетяна Дзюба провела відкриту лекцію на тему «Метод спостереження в журналістському розслідуванні». Крім теоретичних аспектів, було сконцентровано увагу на прикладних моментах, застосуванні інформаційних продуктів студентів-четвертокурсників, які готуються до передзахисту дипломних проєктів.

У студентів була низка запитань, на які вони отримали вичерпні відповіді. Теми лекцій актуальні, цікаві, тому викликали жвавий інтерес, а нові знання, отримані під час цих занять, обов'язково знадоблятьсяі майбутнім журналістам.

Наталія Адамчук,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації
Йордана Курганевич (фото),
студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика»

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook