Наукова продукція кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій

20 березня 2024 року

 На засіданні разової спеціалізованої вченої ради 064, 18 березня 2024 р. відбувся прилюдний захист дисертації ІВАНЕНКА Юрія Сергійовича на тему: «Меліоративні властивості та рекреаційний потенціал лісових насаджень Карпатського національного природного парку», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство» та спеціальності 205 «Лісове господарство».
Засідання відкрив Голова ради – доктор сільськогосподарських наук, професор ВАСИЛИШИН Роман Дмитрович, директор навчально-наукового інституту лісового та садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.
Роман Дмитрович представив склад ради у якій ввійшли офіційні опоненти – доктор сільськогосподарських наук, професор КРАМАРЕЦЬ Володимир Олександрович, професор кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України Міністерства освіти і науки України і кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник ШПАКІВСЬКА Ірина Миронівна, завідувач відділу екосиcтемології Інституту екології Карпат Національної академії наук України, а також рецензенти дисертації – доктор сільськогосподарських наук, професор ГРИБ Володимир Макарович професор кафедри лісівництва і кандидат сільськогосподарських наук, доцент СОВАКОВ Олександр Вікторович, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Національного університету біоресурсів і природокористування України Міністерства освіти і науки України.

Дисертант методологічно обґрунтовано презентував виконаний план науково-дослідних робіт з проблематики визначення меліоративних властивостей лісових насаджень, польовий експеримент із закладання серії пробних площ у насадженнях різних вікових груп, розташованих в різних екомаршрутах Карпатського НПП.

Аналізуючи меліоративні властивості досліджуваного об’єкту дисертантом виявлено залежності впливу рекреаційної діяльності на процеси ущільнення гірських ґрунтів. Встановлено статистично значущу різницю між показниками твердості ґрунтів та відстанями від полотен туристичних маршрутів вглиб лісового середовища. На самих маршрутах твердість ґрунту переважає допустиму, що унеможливлює поширення та розвиток кореневих систем ялини європейської. Дані процеси є наслідком активної рекреаційної діяльності, яка не лише відображається на зміні живого надґрунтового покриву, а й на зміні фізичної структури лісових ґрунтів.
Проаналізовано розподіл, структуру та фракційний склад лісової підстилки. Було встановлено статистично достовірну різницю в обсягах накопиченої підстилки між насадженнями які прилягають до туристичних маршрутів та знаходяться під впливом рекреаційного навантаження, а також на віддалених від маршрутів ділянках. При значній деградації полотна туристичного маршруту, рекреанти використовують узбіччя у якості неформальних обхідних стежок, що негативно відображається як на живому надґрунтовому покриві, так і на накопиченні лісової підстилки. Найменші запаси лісової підстилки було зафіксовано під наметом насаджень, які безпосередньо примикають до маршрутів.
Здобувачем підкреслено, що недосконале планування туристичної діяльності призводить до надмірного рекреаційного навантаження на лісові екосистеми, вплив якого перевищує екологічну стійкість гірських екосистем та створює передумови для розвитку дегресії й ерозійних процесів. Меліоративна ефективність гірських лісових екосистеми як інструменту попередження та боротьби із розвитком водної ерозії визначається їх структурою, просторовим розміщення та морфологічними особливостями. Здобувачем встановлено, що результати оцінки придатності лісових насаджень для короткострокової рекреації вказують на середній рекреаційний потенціал.
Науковий керівник здобувача доктор сільськогосподарських наук, професор ЮХНОВСЬКИЙ Василь Юрійович охарактеризував дисертанта з позитивної сторони, як такого, що володіє сучасними комп’ютерними технологіями, системним аналізом, методологією наукових досліджень, характеризується високими організаторськими здібностями, діловими якостями – цілеспрямованістю, наполегливістю, відповідальністю, сумлінністю, працелюбністю, творчим і новаторським підходами до виконання поставлених завдань.
Вчена рада одноголосно присудила ІВАНЕНКУ Юрію Сергійовичу наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 205 «Лісове господарство».
Колектив кафедри вітає молодого вченого з присудженням наукового ступеню доктора філософії і бажає подальших творчих, виробничих і життєвих успіхів, прекрасного мирного майбуття!

Сергій Дударець, доцент кафедри
відтворення лісів та лісових меліорацій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook