Майстер-клас Володимира Сіленка на тему "Органічні та інтегровані технології вирощування садової продукції"

20 березня 2024 року
Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

17.03.2024 на агробіологічному факультеті майстер-клас проводив запрошений гість, канд. с.-г. наук, начальник відділу супроводу технологій садівництва та овочівництва БТУ-ЦЕНТР Володимир Сіленко.

   Майстер-клас проведено у рамках дисциплін "Плодівництво" та "Ягідництво" для студентів агробіологічного факультету спеціальностей "Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство" та "Агрономія"

   На лекції розглянуто ряд важливих питань, а саме:

  • Схожість і відмінність технологій захисту та живлення садових культур.
  • Органічні технології – технології сьогодення і майбутнього.
  • Роль біологічних препаратів в органічному виробництві.
  • Основа ефективного ведення органічного виробництва -  відповідна підготовка грунту.
  • Особливості використання біологічних препаратів за краплинного зрошення. 
  • Біопрепарати у захисті саду від хвороб та шкідників.
  • Чи виправдане використання біоприлиплювачів у бакових сумішах?
  • Мікоризація садових рослин.
  • Біопрепарати у кореневому та позакореневому живленні.
  • Біологічний антистрес.
  • Біопрепарати покращують зберігання ягід та фруктів.
  • Поліпшення коренегенезу рослин за допомогою біопрепаратів.

 

ОРГАНІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ – МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?


   Сучасне садівництво поступово переходить на екологічно безпечніші технології. Ідеться, зокрема, й про отримання високих урожаїв без застосування хімічних пестицидів — виробництво органічної плодової продукції у промислових насадженнях.
   Актуальним є й виробництво плодів із мінімальним пестицидним навантаженням, із застосуванням інтегрованої системи захисту, коли у саду поряд із хімічними пестицидами застосовують високотехнологічні біозасоби.


   В Україні 5000 га під органічним садівництвом.

  • Під фруктовими - 2500 га,
  • кущовими – 630 га,
  • суницею – 170 га,
  • волоським горіхом – 290 га,
  • фундуком – 40 га,
  • іншими горіхами – 50 га.

 

   ОРГАНІЧНІ «МАЯКИ» САДІВНИЦТВА

  • 86 господарств займається вирощуванням органічної малини на площі 582 га;
  • 14 операторів  вирощують органічну лохину на площі 106 га;
  • 23 оператори вирощують органічну полуницю на площі 75,5 га;
  • 22 оператори вирощують інші органічні ягідні культури: аґрус, чорна смородина, порічки, жимолость, ягоди годжі;
  • 25 операторів вирощують одночасно дві і більше органічних ягідних культур.


 

   Володимир Олександрович розказав студентам також про загальні вимоги до органічного рослинництва

  • використання технологій, що не завдають шкоди здоров’ю людей, рослинам, добробуту тварин, запобігають забрудненню навколишнього природного середовища або мінімізують його;
  • застосування для захисту рослин переважно агротехнічних, біологічних, механічних і фізичних методів з урахуванням відповідних сівозмін, а також шляхом вибору відповідних видів та сортів, стійких до шкідників і хвороб;
  • використання під час вирощування та обробки рослин методів, що оптимізують біологічну активність ґрунтів, забезпечують збалансоване постачання поживних речовин рослинам, у тому числі використання живих мікроорганізмів;
  • використання ґрунтозахисних технологій вирощування рослин, що запобігають виникненню у ґрунті ерозійних чи інших деградаційних процесів;
  • використання органічного садивного матеріалу;
  • проходження перехідного періоду, тривалість якого щодо земельних ділянок для вирощування багаторічних культур не може бути менше ніж 36 місяців до першого збирання органічної продукції.

   У ПРОЦЕСІ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ВИКОРИСТАННЯ:

  • ГМО і продуктів, вироблених із або за допомогою ГМО;
  • синтетичних речовин, у тому числі агрохімікатів, пестицидів, регуляторів росту, гідропонних методів виробництва;
  • паралельного виробництва (органічне та неорганічне виробництво одним і тим самим оператором одного і того самого продукту).

   УСПІХ ВИКОРИСТАННЯ БІОПРЕПАРАТІВ МОЖЛИВИЙ!

  • Органічне садівництво вимагає суворої дисципліни, адже обробітки біопрепаратами проводяться щотижня – це робота профілактична!
  • Ми розробляємо схеми регулярного та системного внесення препаратів і їх обов’язково треба дотримуватись – системність і технологічна дисципліна!
  • Біопрепарати найкраще вносити у вечірній час, тому що пряме ультрафіолетове проміння згубно діє на мікроорганізми.
  • Тепло їм не страшне (навіть при температурі повітря +30-32°С бактерії на нижній частині листя живуть і розвиваються). Тому зважайте: робоча рідина обов’язково повинна потрапляти на нижню частину листя, адже саме там «ховається» більшість шкідників і збудників хвороб. Вони теж бояться сонячного проміння.
  • Робочий розчин біопрепарату готують в день обробки, при необхідності зберігають в прохолодному темному місці не більше 4-х годин.


 

    Агробіологічний факультет, кафедра садівництва, студенти та всі вільні слухачі вдячні за цікаву та пізнавальну лекцію Володимиру Сіленку.

Мирного неба над Україною!!!

Олександр Гаврилюк,
асистент кафедри садівництва,
заступник декана агробіологічного факультету

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook