Від теорії до практики студентів спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва»

20 березня 2024, 18:05
  Кролівництво надзвичайно перспективна та багатообіцяюча галузь, що має своїх поціновувачів. Сьогодні ринок кролівництва починає збільшуватися, незважаючи на те, що в Україні відсутні заготовчі контори і фермери самостійно вирішують питання реалізації. При нинішній ситуації кролівництво як бізнес в Україні все ще низько конкурентна і доволі вільна ніша. Сучасне кролівництво як сфера бізнесу потребує певних трудових і фінансових затрат, але рентабельність розведення кроликів в деяких випадках досягає 100%.
  Доцентом кафедри технологій у птахівництві свинарстві та вівчарстві Русланою УМАНЕЦЬ 06 березня 2024 року була проведена відкрита лекція на тему «М’ясна продуктивність і її оцінка» з дисципліни «Технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва» для студентів випускного курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів, спеціальності 204 – Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, де були розглянуті питання характеристики м’яса кролів, нутрій, ондатри, байбака, борсука та бобра та оцінка м’ясної продуктивності. Ознайомилися з хімічним складом м’яса кролів, відношенням протеїну до енергії у м’ясі, виходом їстівних частин і кісток тушок кролів різного віку, морфологічним складом тушки кролів та біохімічними та фізичними показниками м'яса молодняку кролів деяких порід.
 
 
  Лекція завершилась активним обговоренням представленої теми. 
  Для закріплення теоретичного матеріалу на лабораторних заняттях студенти навчилися визначати живу масу та вгодованість кролів відповідно до вимог державного стандарту. Оволоділи технікою обчислення основних показників, які характеризують м’ясну продуктивність, а саме вивчили показники прижиттєвої та післязабійної оцінки.
  Оскільки найбільш об’єктивну оцінку м’ясної продуктивності кролів, за кількістю і якістю м’яса, можна зробити тільки після забою були придбані тушки кролів у торгівельній мережі. Під час занять студенти визначили масу тушки. 
 
  Потім провели розруб тушок кролів на чотири анатомічні частини: шийно-грудний, плече-лопатковий, попереково-крижовий, тазо-стегновий та визначили:
 
  
  • масу внутрішніх органів: печінки, серця, нирок та легенів. Печінка ‒ найбільш корисна частина, яку рекомендують як лікувальний і дієтичний продукт, який є джерелом заліза, у ній є залізопротеїди, наприклад, феретин, який містить понад 20 % заліза. Також у складі є легкозасвоюваний білок і невелика кількість жиру, необхідного організму. Багатий вітамінний склад, мікро- та макроелементи сприяють поліпшенню стану шкіри, волосся, нігтів. Підтримує нервову та серцево-судинну системи. Печінка кроля не викликає алергію; 

 
  • масу внутрішнього жиру. До речі, внутрішній жир, який отримується при забої кролів відноситься до так званого "хорошого" жиру для організму людини. М’ясо кролика містить близько 10% жиру, причому це саме корисні жири ‒ багатий поліненасиченими жирними кислотами, зокрема дефіцитної арахідонової. Він добре засвоюється організмом, має цілющі властивості, його використовують як лікувальний засіб; 
 
  • масу відділеної м’якоті від кісток. За вмістом м’якоті кролятина переважає м’ясо інших видів сільськогосподарських тварин. В тушці дорослого кроля зазвичай міститься 84-85% м’якоті та 15-16% кісток і хрящів. 
 
 
  Під час вивчення даної теми студенти отримали теоретичні знання, щодо мясної продуктивності та її оцінки, а також закріпили їх під час лабораторних робіт. Самостійно провели післязабійну оцінку мясної продуктивності кролів. На основі отриманих даних студенти визначили індекс м’ясних якостей, морфологічний склад тушки, забійний вихід та коефіцієнт м’ясності кролів.
 
 

  Дякуємо Збройним Силам України за можливість проведення занять в стані Війни!

Слава Україні! Разом до перемоги.

 
 
Людмила ЗЛАМАНЮК,
доцент кафедри технологій у

птахівництві, свинарстві та вівчарстві 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook