Науковий семінар до Всесвітнього дня водних ресурсів: спільна дискусія між викладачами, студентами та здобувачами

22 березня 2024, 13:35
Щороку 22 березня науковці, управлінці та всі зацікавлені у збереженні та охороні водних ресурсів відзначають Всесвітній день водних ресурсів (World Water Day). Даний захід бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, яка проходила у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Основною метою відзначення заходу є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для збереження екосистеми в цілому, про бережливе і обґрунтоване використання її в питних, рибогосподарських, сільськогосподарських та інших цілях.
 Цей захід для України є важливим особливо у час активних бойових дій. В час коли весь світ закликає  дбати про збереження водних ресурсів, російська федерація намагається знищити водну інфраструктуру та створити екологічну катастрофу, спричинивши масове забруднення водних ресурсів та дефіцит води для різних видів водокористування. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень і з кожним днем ця цифра збільшується.
Даний захід є досить важливим та дискусійним як для студентства та здобувачів зі спеціальності 101 Екологія, так і для науково-педагогічних працівників. З цією метою, керівником наукового гуртка «Екологія довкілля» доцентом кафедри екології агросфери та екологічного контролю Євгенієм Михайловичем Бережняк був організований науковий семінар в якому прийняли участь студенти 1 та 3 курсів ОС «Бакалавр» та студенти ОС «Магістр» зі спеціальності 101 «Екологія», а також здобувачі з даної спеціальності. Модератором заходу була доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Віта Петрівна Строкаль. Захід проходив в гібридному форматі. Студенти 1,2 курсів та магістри приймали участь в очному форматі, студенти 3 курсу – в онлайн форматі.
Розпочали семінар з виступу модератора заходу. Віта Петрівна Строкаль представила презентацію на тематику «Виклики сьогодення для водних ресурсів». В доповіді були окреслені питання вагомості «води» для всього живого, функціонування екосистем в цілому, забезпечення нормально життя на планеті. Окрім того доповідачем були підкреслені питання важливості досягнення 17-ти Цілей Сталого Розвитку (ЦСР) для забезпечення еколого-збалансованого розвитку, зокрема нею була представлена діаграма як вода прямо чи опосередковано стосується ЦСР, які пов’язані із благополуччям та здоров’ям населення, чистою водою та санітарією, виробництвом продуктів харчування, стійкими містами та якістю екосистем. Віта Петрівна навела п’ять проблем глобального масштабу що пов’язані із водою: зміна клімату, зростання населення та урбанізація, надмірна експлуатація водних ресурсів, ненадійне постачання води, зниження якості води (забруднення вод біогенними, органічними речовинами та пестицидами, забруднення патогенами, забруднення мікро-та макропластиком). Важливу роль у доповіді Віта Петрівна присвятила питанню євроінтеграції (навела приклади як Україна намагається імплементувати Директиви ЄС для досягнення ЦСР) та викликам що стоять для водних ресурсів (виклик 1 - антропогенне навантаження; виклик 2 – російсько-українська війна з руйнуванням водної інфраструктури та знищенням природних ресурсів).
На семінари (програма) студенти, у вигляді простерів, представили свої наукові доповіді на різні водно-екологічні проблеми в Україні. Зокрема Анастасія Швець-Машкара розповіла про екологічні проблеми р. Десна; Кіра Комашко та Аріна Боровик зосередили увагу на дискусійному питанні «Каховська ГЕС: «за» відновлення гідроелектростанції чи «за» збереження екосистеми! Як знайти спільне рішення?»; Маргарита Коваль та Поліна Бас розповіли про загальні питання забрудненості водних ресурсів в Україні і можливі шляхи їх мінімізації; дану тематику продовжила Анастасія Друзь та приділила увагу на впливі змін клімату на водні ресурси, їхній гідрологічний режим та проблеми виникнення дефіциту водного балансу;  Влада Колосова та Олександра Новікова зупинилася на питанням забруднення річок внаслідок точкових джерел впливу як підприємства, вони представили причини та рішення екологічної проблеми забруднення річок хімічними та канцерогенними речовинами; Дарина Мандрика детально окреслила гідроекологічні проблеми та хімічне забруднення р. Південний Буг, показала як у часі змінюються основні показники якості даної річки, зосередивши увагу на збільшенні вмісту азотовмісних та фосфоровмісних речовин; Анна Куровська розповіла як зміна клімату вплинула на природну евтрофікацію Київського водосховища, а також як вплив російсько-української війни посилив процеси антропогенної евтрофікації Київського водосховища; Сніжана Янчук і Кіра Колодченко обґрунтували екологічну роль водно-болотних угідь у підтриманні екологічної рівноваги екосистеми та навели конкретні приклади. Цікавими були доповіді Дарина Маркілова та Кирила Дем’янюк про внесок галузі тваринництва у забруднення річок, виникли дискусійні питання наскільки важливим має бути система зберігання органічних добрив та вірне управління фермерськими комплексами які б збагачували органічною речовиною ґрунти та не завдали шкоди природним водоймам та підґрунтовим водам.
 
До дискусій та обговорення щодо питань водної безпеки долучилися також науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю, завідувач кафедри, доцент О.І. Наумовська, доценти кафедри С.П. Паламарчук, С.Д. Павлюк, Л.В. Вагалюк, М.М. Ладика, Г.А. Сербенюк. Варто зазначити, що Олена Іванівна Наумовська та Сергій Дмитрович Павлюк долучилися до вище окреслених питань та підкреслити вагомість проведення моніторингових досліджень щодо оцінювання стану якості природної води для збереження всієї водної екосистеми. Марина Миколаївна Ладика підсумувала головні аспекти збереження водно-болотних угідь які є унікальними осередками оселищ для збереження рідкісних видів флори та фауни. Людмила Володимирівна Вагалюк та Анна Анатоліївна Сербенюк доповнили дискусію питаннями вагомості проведення наукових досліджень щодо оцінювання річкових екокоридорів, які є елементами стійкості екосистеми. Євгеній Михайлович Бережняк та Світлана Петрівна Паламарчук навели приклади впливу війни на водні ресурси України та яких наслідків завдало це населенню й іншим видам водокористування.
З огляду на викладені доповіді та обговорені виклики сьогодення, дискусійні питання водно-екологічних проблем в Україні охопили великий спектр, що пов’язаний як із зміною клімату, біогенним та органічним забрудненнями природних водних ресурсів, так і з впливом активних бойових дій на водну безпеку та дефіцит водних ресурсів для різних видів водокористування.
Модератор заходу Віта Петрівна Строкаль, підсумовуючи окреслені дискусійні питання – проблеми дефіциту води в умовах змін клімату та війни, погіршення якості річок на глобальному та локальному рівнях, виклики для збереження водної безпеки – підкреслила, що збереження водних ресурсів та унікальних водно-болотних угідь, підтримання належного санітарного та екологічного стану природних вод зараз є актуальними викликами перед державою, громадськістю, науковцями та майбутніми фахівцями екологами, якщо ми хочемо й надалі жити у квітучій країні з повноцінними природними ресурсами та вживати високоякісні продукти, пити безпечну воду, мати збалансований розвиток держави. Кожен з нас має задуматися над тим, як ми можемо в теперішніх досить складних умовах зберегти унікальні наші природні водні екосистеми та зменшити використання води для майбутнього уникнення його дефіциту.
 
Є.М. Бережняк, доцент

В.П. Строкаль, доцент 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook