Ліси та інновації - в полі зору виїзного засідання вченої ради ННІ лісового і садово-паркового господарства на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

23 березня 2024 року

У межах заходів приурочених до Міжнародного дня лісів, 21 березня на базі ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» відбулося виїзне засідання вченої ради ННІ лісового і садово-паркового господарства. У світовій спільності цьогорічне відзначення Міжнародного дня лісів відбувається під гаслом «Ліси та інновації: нові рішення для кращого світу», що вказує на важливість лісівничих досліджень для вирішення глобальних екологічних загроз, серед яких питання прогресуючих кліматичних змін.
Наукова і освітня діяльність інституту завжди здійснюється у тісній кооперації з Боярською лісовою дослідною станцією, яка була створена ще у 1925 році як навчальна, наукова і виробнича база для підготовки висококваліфікованих фахівців для лісової галузі. Наявність у межах лісового фонду Боярської ЛДС значної кількості науков-дослідних об’єктів, які мають важливе значення для оцінювання динамічних процесів у лісових екосистемах, дає можливість давати відповіді на сучасні проблемні питання інноваційного розвитку лісівничої науки та практики.
Ключовим питанням порядку денного засідання вченої ради стало проведення моніторингових робіт на території існуючих науково-дослідних стаціонарів та формування нових дослідних об’єктів, які спрямовані на вирішення актуальних питань сьогодення для лісової галузі.

  

 За майже сторічний досвід на території ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» було закладено близько двох тисяч науково-дослідних і дослідно-виробничих стаціонарів з метою вивчення найбільш актуальних питань лісогосподарського виробництва, найбільш актуальні та доцільні з них було оглянуто під час виїзного засідання.
Головними напрямами наукової роботи у межах згаданих дослідних об’єктів є розробка і вдосконалення екологічно безпечних систем ведення лісового господарства, сучасних підходів охорони та захисту лісів, ефективних технологій лісовідновлення і лісорозведення, теоретичних та технологічних засад комплексного використання лісових ресурсів, формування механізмів наближеного до природи лісівництва, а також провадження практик кліматоорієнтованого лісівництва.

На одному з науково-дослідних ділянок перший заступник директора Олександр Мельник розповів експеримент спрямований на вирощування безсучкової деревини за методом П. Г. Кроткевича.

Досвід П. Г. Кроткевича показав, що видалення бруньок ранньою весною, восени та взимку було набагато простішою операцією, її легко переносили рослини, а за 5–6 років безсучкова частина стовбура досягала 4–5 м. З появою крони нижні мутовки, які відіграли свою роль, обрізали. Причому вирощування дерев без бічних гілок не викликало сніголому та інших пошкоджень.

Наступні дослідні об'єкти направлені на розв'язання дилеми переходу до наближеного до природи лісівництва − системи організації і ведення лісового господарства, за якої досягається безперервне відновлення і формування лісових насаджень, максимально подібних за структурою і генезисом до природних.
Одне із головних завдань на сьогодні − відпрацювання нормативно-правової бази з впровадження у природних зонах Полісся і Лісостепу поступових/вибіркових систем рубок головного користування та рубок переформування, як однієї із складових наближеного до природи лісівництва.

Одним із напрямів формування трансформації чистих соснових насаджень у мішані більш стійкі деревостани є введення у їхній склад листяних деревних видів. Наразі це завдання частково вирішується з виростанням модернізованого плуга ПКЛ-70, який доповнений механізмом для шпигування жолудів дуба звичайного під пологом існуючих чистих сосняків.

 

В ході засідання на території лісових масивів Плесецького лісництва було відвідано науково-дослідний майданчик для розробки дичини, який забезпечує всі заходи біобезпеки, зокрема для мінімізації чинників поширення африканської чуми свиней. Наявність у Боярській ЛДС, до речі єдиного в Україні, згаданого майданчика дає можливість здійснення науково-практичних семінарів-навчань для фахівців мисливських та лісомисливських господарств з усієї території України

 

У межах дослідних об’єктів також значна увага приділяється лісовому насінництву, селекції, екологічним дослідженням підвищення стійкості лісів, опрацюванню новітніх інформаційних технологій для лісового господарства. Наглядним прикладом слугує Дзвінківський насіннєво-селекцій комплекс, який оснащено сучасним обладнанням.

Під час фінального обговорення ключового питання порядку денного директор інститут Роман Василишин наголосив про необхідність формування реальних та актуальних планів і завдань кафедр щодо проведення у поточному році науково-дослідних робіт у межах наукових об’єктів на території лісового фонду Боярської ЛДС.

У ході продуктивної наукової дискусії було окреслено основні напрями роботи науковців інституту у межах згаданих дослідних об’єктів, а також погоджено питання активізації залучення студентів, зокрема ОС «Магістр» для проведення моніторингових досліджень на цих об’єктах та написання кваліфікаційних магістерських робіт.

 

На завершення директор інституту Роман Василишин привітав шановне зібрання із Міжнародним днем лісу та побажав усім миру, здоров'я, наснаги і успішної реалізації усіх професійних задумів й нових прогресивних рішень для формування кращого світу і розвитку квітучої Незалежної України!

Секретар вченої ради ННІ ЛіСПГ
Ганна Бойко

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook