Аспіранти в саду

26 лютого 2024, 9:29
Агрономічна дослідна станція Національного університету біоресурсів та природокористування України

 25-26 лютого 2024 р. аспіранти кафедри садівництва ім. проф. В.Л.Симиренка Василь Галінський та Дмитро Пищолка разом з науковим керівником, професором Володимиром Меженський забезпечили проведення санітарного обрізування в насадженнях Навчально-науково-виробничій лабораторії "Генетичних ресурсів, інтродукції та селекції нетрадиційних плодових та декоративних культур", що розташована у ВП НУБіП України "Агрономічна дослідна станція" (с. Пшеничне Білоцерківського р-ну Київської обл.).

Було видалено самосійні дерева волоського горіха та відпрацьованого селекційного фонду цієї культури, а також кущів бузини та свидини. Було обрізано також дерева яблуні, горобини та кісточкових культур, що потребували омолоджування та проріджування крони. Забезпечено фронт робіт для практики студентів агробіологічного факультету, які на днях будуть залучені до зимово-весняного догляду за колекційними насадженнями.

Вважається, що початок вегетації деревних видів пов'язаний з переходом середньодобової температури через позначку 5...10 градусів тепла. Це добре помітно, наприклад на кущах смородини де найраніше набубнявіють бруньки, проте час для цього ще не настав. Квітування розпочинається ще пізніше - у квітні-травні. Проте є плодова рослина, яка починає квітувати ще взимку. Це Corylus avellana, ліщина авельська, відома в культурі як фундук. Аспірант кафедрисадівництва ім. проф. В.Л.Симиренка Василь Галінський вже удруге в лютому приїхав до дослідних насаджень, щоб зафіксувати початок вегетації. Його можна побачити, коли луски на жіночих бруньках розсуваються і назовні починають висуватися пурпурові приймочки, добре помітні, якщо ретельно оглянути гілочки на дорослому кущі фундука. За умов саду в "Агрономічній дослідній станції" встановлено ріст сережок, які складаються з чоловічих квіток. Вони почали подовжуватися і через декілька діб очікується початок пилкування. За умов Києва, що умови тепліші, пилкування фундука вже почалося.

Володимир Меженський, професор

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook