Вчена рада ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розглянула стан підготовки до акредитації освітніх програм

25 березня 2024 року
  Вчена рада ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження у відповідності до графіка провела чергове засідання і розглянула низку важливих питань, пов’язаних з підготовкою до акредитації програм та покращенням діяльності госпрозрахункових підрозділів кафедр.

  На початку засідання директор інституту Віктор Каплун поінформував членів вченої ради про підсумки діяльності колективу у березні та зауважив, що у поточному році має пройти акредитацію освітніх програм ОС «Бакалавр» та ОС «Магістр» за всіма спеціальностями інституту. Робота ця дуже відповідальна, потребує злагодженої колективної роботи випускових кафедр і дирекції.

  Далі мав слово заступник директора інституту Віталій Савченко. Він детально окреслив план підготовки до акредитацій трьох освітніх програм бакалаврату «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлювальними джерелами» та «Біомедична інженерія». Магістерські програми - освітньо-професійна та освітньо-наукова програми спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», освітньо-професійна та освітньо-наукова програми спеціальності 174 «Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка», а також освітньо-професійна програма «Інженерія відновлювальних джерел енергії та енергоменеджмент» спеціальності 144 «Теплоенергетика» мають бути підготовлені до акредитації перед початком нового 2024-2025 навчального року.
  Вчена рада затвердила графік та контрольні дати готовності до акредитації.

  Першим про стан підготовки матеріалів самоцінюювання ОПП «Електротехніка, електромеханіка та електротехнології» ОС «Бакалавр» спеціальності 141 доповів гарант програми Олександр Синявський.

 

  Гарант програми Світлана Макаревич доповіла про стан підготовки до акредитації ОПП «Інжиніринг електроенергетичних систем з відновлюваними джерелами енергії» ОС «Бакалавр» спеціальності 141.

 

  Важливу інформацію про хід підготовки до акредитації ОПП «Біомедична інженерії» ОС «Бакалавр» спеціальності 163 (на основі відомостей самооцінювання) надала гарант програми Лариса Никифорова.

  Стан підготовки відомостей самооцінювання освітньо-наукової програми «Електротехніка, електромеханіка та електротехнології» ОС «Магістр» однойменної спеціальності 141 розкрив гарант програми Валерій Кривоносов.

 

  Про хід підготовки акредитаційної справи ОПП «Інженерія відновлюваних джерел енергії та енергменеджменту» ОС «Магістр» спеціальності 144 «Теплоенергетика» присутніх поінформував стан гарант програми Валерій Горобець.

 

  Гарант ОПП «Електротехніка, електромеханіка та електротехнології» ОС «Магістр» спеціальності 141 Сергій Усенко також надав розлоге бачення діяльності проєктної групи з підготовки матеріалів самооцінювання та забезпечення їх якості.

 

  Гаранти назвали проблемні питання, які стосуються коригування робочих програми дисциплін та силабусів згідно навчального плану 2024-2025 року вступу з урахуванням вимог стандарту вищої освіти. Також треба провести зустріч з роботодавцями, детальніше обговорити зміст дисциплін та програм практичного навчання, завершити модернізацію навчальних лабораторій «Електричне освітлення і опромінення», «Монтаж електрообладнання», «Техніка високих напруг».
  В.о. завідувача кафедри інженерії енергосистем Євген Антипов окреслив коло першочергових заходів, пов`язаних з відкриттям філії кафедрі на базі компанії «ДТЕК Мережі», посилення наукової складової у магістрів через долучення студентів до виконання дослідницьких проєктів, систематично оновлювати інформаційне наповнення сторінок ОП і сайту кафедри, посилити матеріально-технічне забезпечення окремих дисциплін шляхом укладання угод колективного користування обладнанням навчальних центрів стейкхолдерів.

 

  Вчена рада ухвалила рішення про постійну інформаційну підтримку роботи проєктних груп. Найближчим часом заплановане проведення семінару-тренінгу для гарантів ОП, завідувачів кафедр та членів робочих груп за участю досвідчених експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.
  Важливе обговорення стосувалось формування та забезпечення виконання плану надходжень від діяльності госпрозрахункових підрозділів кафедр у І півріччі 2024 року. Координатор з науково-аналітичної роботи та інформаційного забезпечення дослідницької сфери Сергій Усенко поінформував членів вченої ради вкрай незадовільну роботу навчально-науково-виробничих лабораторій кафедр щодо збільшення надходжень до спеціального фонду університету. Завідувачі кафедр та керівники ННВЛ зобов`язані радикально переглянути стан справ і налагодити результативну роботу з бізнесом.
  На завершення, підбиваючи підсумки розгляду питань порядку денного, голова Вченої ради Віктор Каплун наголосив, що акредитація освітніх програм є важливим етапом розвитку інституту. Вона сприяє підвищенню якості освітніх послуг та рівня довіри здобувачів вищої освіти. Проведення самооцінювання - це важливий етап підготовки до акредитації, під час якої ми можемо самостійно оцінити свої сильні та слабкі сторони, а також визначити напрями подальшого розвитку.

  Вчена рада розглянула і інші питання організаційного забезпечення освітнього процесу та наукової діяльності інституту.


Наталія ПРУДНІКОВА,
секретар Вченої ради

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook