Гостьова лекція Францеска Родрігеса «How to talk about "nature" in the 21st century? (With some considerations from Ukraine)» на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології

25 березня 2024 року
  Важливу роль у підготовці сучасних фахівців відіграє взаємодія із провідними експертами галузі охорони довкілля та сучасних європейських практик інноваційних технологій. В рамках системної роботи, що проводиться на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології, із залучення до освітнього процесу представників бізнесу, науки та освіти 19 березня 2024 року відбулася гостьова лекція Францеска РОДРІГЕСА (Dr. Francesc G. Rodríguez), доцента Бранденбурзького технологічного університету (Brandenburg University of Technology) на тему «How to talk about "nature" in the 21st century? (With some considerations from Ukraine)» (Як говорити про «природу» у 21 столітті? (З деякими міркуваннями з України).
 
  На лекції були присутні здобувачі ОС «Магістр» спеціальностей 101 «Екологія» ОПП «Екологічний контроль та аудит», «Екологія та охорона навколишнього середовища» та 162 «Біотехнології та біоінженерія», а також студенти бакалаврату вище зазначених спеціальностей.
  Слід відмітити, що виступ Францеска Родрігеса (Dr. Francesc G. Rodríguez) є частиною курсу "Як говорити про "природу"?" кафедри природничих наук Бранденбурзького технічного університету (БТУ). У минулому семестрі його прослухали 165 студентів. Представлений курс нещодавно був визнаний переможцем Lehrpreis 2023. Це педагогічна нагорода, яка щороку присуджується курсу БТУ з найбільш інноваційним педагогічним підходом. Церемонія нагородження відбудеться 13 червня під час Дня викладача 2024 року в БТУ.
  У своїй доповіді Францеск Родрігес показав різні способи, за допомогою яких те, що ми називаємо «природою», осмислювалося, особливо у західному суспільстві, і як поняття «природа» змінювалося з часом у взаємодії з різними соціально-історичними контекстами. Він насамперед зосередився на поширеному на Заході уявленні про "природу, як дику місцевість" та його впливу, як на спосіб організації "природи", так і на проведення жорсткого розмежування між людським і тваринним світами (non-human being).
  Після цього було розкрито проблеми, які викликає це дуалістичне бачення «природи», особливо в поточну геологічну еру, яку деякі називають «антропоценом». Лектором було представлено альтернативні бачення «природи» та навколишнього середовища, спрямовані на подолання дуалізму та чутливі до понять екологічної та багатовидової справедливості в різноманітних контекстах.
 
  У своїй доповіді пан Францеск висвітлив інформацію з поточного контексту загарбницької війни в Україні, щоб довести, що Україна стає прикладом переосмислення наших понять "природи" та довкілля, включаючи вищезгадані поняття справедливості, шляхом одночасного виявлення екологічної шкоди, фіксації екологічних злочинів і подальшої відповідальності за них. Фіксація, дослідження та осмислення екозлочинів проти живих і неживих компонентів довкілля необхідна для формування програм, які будуть направлені на пом'якшення значних збитків завданих людству та майбутнім поколінням.
  Представлений матеріал дуже зацікавив наших студентів. В кінці доповіді вони активно ставили запитання лекторові та приймали участь у дискусії.

  Колектив факультету захисту рослин, біотехнологій та екології висловлює щиру подяку панові Францеску РОДРІГЕСУ за проведену лекцію та мабутню співпрацю.

 
Марина ЛАДИКА,
доцент кафедри екології агросфери та
екологічного контролю 
 
Олена НАУМОВСЬКА,
завідувач кафедри екології
агросфери та екологічного контролю  
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook