Проведена відкрита лекція на тему «Міжнародні комерційні контракти »

22 березня 2024 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

21 березня 2024 року, відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій у НУБіП України, доцентом кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Ларисою Дібровою була проведена відкрита лекція на тему «Міжнародні комерційні контракти» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, спеціальності 051 «Економіка», освітньої програми «Міжнародна економіка» з дисципліни «Міжнародна економіка». 


 

Представивши перелік питань, які будуть розкриті в рамках лекції, Лариса Василівна, наголосила на важливості ролі і значення комерційних контрактів для розвитку міжнародного бізнесу, зокрема, вона зауважила, що міжнародні комерційні контракти є невід'ємною складовою зовнішньоекономічної діяльності будь-якого підприємства, яке займається міжнародною торгівлею або співпрацею з іноземними партнерами. Окрім того, вони відіграють ключову роль у формуванні та регулюванні взаємовідносин між підприємствами з різних країн. 

 

Лектор зосередила увагу студентів на визначенні міжнародного економічного контракту, розкрила особливості сучасної контрактної діяльності підприємства, ознайомила студентів з функціями, ознаками та видами міжнародних комерційних контрактів. Вкрай актуальним виглядало звернення викладачки до джерел правового регулювання міжнародних комерційних контрактів. 

Протягом лекційного заняття викладач досить детально пропрацювала разом зі студентами питання щодо техніки підготовки, укладання і виконання міжнародного  контракту з купівлі-продажу а також розставила акценти щодо його структури і змісту. Також було розглянуте питання щодо укладання та виконання стандартних експортних контрактів на поставку зернових GAFTA та олійних FOSFA. Увагу студентів було зосереджено на їхній ролі і значенні в міжнародній торгівлі сільськогосподарською продукцією.

 

На занятті окремо було підняте питання щодо особливостей укладання та виконання міжнародних комерційних контрактів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України в умовах воєнного стану. Лектором були проаналізовані  виклики, з якими найчастіше стикаються контрагенти в процесі виконання міжнародних комерційних контрактів в умовах воєнного стану та обґрунтовані можливі шляхи їх подолання. 

Лекцію супроводжував влучно підібраний різноманітний презентаційний матеріал по зазначеній тематиці, що дозволило лектору застосовувати прийоми розповіді, показу, пояснення, коментування і, разом з цим, майстерно утримувати увагу аудиторії протягом усієї лекції. Презентація посилила зрозумілість, логічність і повноту викладення матеріалу лекції.

На відкритій лекції були присутні: заступник декана факультету аграрного менеджменту, доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Лариса Карпенко, в.о. завідувача кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності доцент Олена Ковтун, доценти кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності: Сергій Кузьменко, Людмила Чорненька, Наталія Голомша, Олександр Файчук.

Присутні позитивно оцінили проведену лекцію, відзначили високий науковий і навчальний рівень володіння матеріалом, різноманітність методів і прийомів його подання. Відкрите заняття  отримало схвальні відгуки колег і студентів.

 

Сергій КУЗЬМЕНКО, 

кандидат економічних наук, доцент, 

доцент кафедри адміністративного менеджменту 

та зовнішньоекономічної діяльності

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook