Інтерактивний соціально-екологічний захід «Молодь приймає рішення», як один із методів неформальної освіти студентів

25 березня 2024 року
  20 березня 2024 року на базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю відбулася презентація кейсів сталого розвитку науковцями та співробітниками відділу корпоративно-соціальної відповідальності Національної енергетичної компанії «Укренерго» для студентів 1, 2 і 4 курсів ОС «Бакалавр» спеціальності 101 «Екологія» та слухачів магістратури ОПП «Екологічний контроль і аудит» і «Охорона навколишнього природного середовища».
  Спікерами заходу були: експерт з корпоративно-соціальної відповідальності НЕК «Укренерго» Юлія Лазарюк, експерт з охорони довкілля кандидат біологічних наук Ганна Якименко та провідний фахівець з екологічної політики Віталій Рожко. Активну участь у проведенні заходу прийняли доценти кафедри Євгеній Бережняк, Віта Строкаль, старший викладач Анна Сербенюк.
  На початку зустрічі експерти наголосили на важливості такої співпраці із молоддю, оскільки у період воєнного стану дедалі актуальнішими стають питання щодо енергетичної незалежності підприємств, установ і домогосподарств, раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, що зумовлює оптимізацію обсягів енерговитрат, впровадження ефективного енергетичного менеджменту, тощо. Зокрема, Віталій Рожко коротко ознайомив студентів із можливостями компанії, напрямками її виробничої діяльності, дотримання екологічних принципів сталого розвитку, які будуть сприяти соціальному прогресу і поліпшенню добробуту суспільства. Слід зазначити, що НЕК «Укренерго» є оператором системи енергопередачі України і членом Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTRO-E). Головні завдання ОЕС України направлені на централізоване диспетчерське управління для забезпечення балансу виробництва й споживання електроенергії, передачу її магістральними і міждержавними мережами із дотриманням критеріїв якості електроенергії, паралельної роботи із суміжними енергосистемами.
  Експерт з корпоративно-соціальної відповідальності компанії Юлія Лазарюк ознайомила студентів із професійними обов’язками співробітників свого відділу, наголосила при цьому на запровадженні принципів корпоративності членів компанії, що ґрунтується на відповідальності успішної діяльності компанії усіх зацікавлених сторін, у тому числі споживачів, працівників, громади та суспільне середовище. Фахівці відділу у рамках своїх соціально-екологічних ініціатив співпрацюють із громадами у регіонах, закладами освіти, організаціями природно-заповідного фонду.
  Експерт з охорони довкілля Ганна Якименко презентувала доповідь на тему «Кейси НЕК «Укренерго» зі сталого розвитку», де акцентувала увагу слухачів на глобальних цілях сталого розвитку і детальніше зупинилася на тих цілях, які пропагує їх компанія. Також на конкретних прикладах фахівець продемонструвала оперативні екологічні рішення з питань збереження біорізноманіття – проєкти «Подаруй оселю кажану» та «Збереження екоталісману – ящірки зеленої», науково-освітній проєкт «GREENEVALUATION», проєкт у рамках взаємодії з громадами «Гарний сусід», проєкт «Безпека під час війни», донорську ініціативу «Рятівна енергія твоєї крові». Однак це ще було далеко не все.
  У другій частині свого заходу експерти провели інтелектуальну інтерактивну гру «Молодь приймає рішення». Суть її полягала в тому, що студенти об’єднувалися у групи із різних курсів по 5 осіб, відбиралися лідери груп, які витягували картки із назвами різноманітних країн світу та їх екологічними (енергетичними) проблемами. За п’ятихвилинний період часу група мала знайти найефективніші рішення кожної із проблем, спочатку самостійно, силами однієї країни, а потім і спільно – «колективними ресурсами і розумом». Як результат, досягти сталого розвитку планети та людства. Опісля відведеного для роздумів часу лідери груп представляли свої ідеї і думки.
  Навіть повітряна тривога не стала на перешкоді для виконання цікавого завдання, а важливі стратегічні рішення для країн і подолання запропонованих екологічних проблем заслуховували вже безпосередньо в укритті.
  Другий етап інтерактивної гри був досить жвавим і активним. Він полягав у тому, що студенти отримали конверти із віртуальними коштами за які вони могли домовитися із представниками інших груп, купити чи продати необхідні кейс-пакети для вирішення проблеми своєї країни. За декілька хвилин лідери представляли рішення екологічних питань і загальну суму коштів, що лишилася опісля відповідних трансакцій. Цікаво й те, що дехто із груп примудрився зібрати велику суму коштів, однак ефективних ідей для досягнення мети так і не подав. Натомість були й такі, які фактично залишилися без коштів, однак вирішили проблему. У підсумку перемогла група, де лідером була студентка 2-го курсу ІІ групи Єлізавєта Черниш, членкиня наукового гуртка «Екологія довкілля». На думку експертів і присутніх викладачів вони найкраще впоралися із завданням і заслужено перемогли.
  У якості подяки група отримала фірмові сувеніри з рук експертів – блокноти і ручки виготовлені із вторинної сировини. Студент 2-го курсу ІІ групи Данило Дяченко та магістр ОПП «Екологічний контроль і аудит» Владислав Гумінський отримали дипломи за оригінальні ідеї і лідерські якості своїх груп.  
  Від імені колективу кафедри екології агросфери та екологічного контролю хочеться висловити слова подяки експертам НЕК «Укренерго» за ініціативу і проведення такого необхідного цікавого неформального заняття для освоєння у майбутніх фахівців необхідних компетенцій та прийняття швидких оперативних рішень у важливих екологічних питаннях. Сподіваємося, що подібний «brain storm» буде не останнім і такі зустрічі будуть періодично проводитися на теренах НУБіП України для студентів спеціальності 101 «Екологія».
 
 
 
Олена Наумовська,
завідувач кафедри
 
Євгеній Бережняк,

 доцент кафедри 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook