Палкий мольфар, який зачаровує красою і силою слова (гостьова лекція професора Миколи Степаненка)

27 березня 2024 року
НУБіП України

26 березня 2024 року в Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди за ініціативи кафедри української мови імені професора Л.А.Лисиченко відбулася гостьова лекція доктора філологічних наук, професора кафедри журналістики та мовної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України Миколи Івановича Степаненка.

Тема лекції «Постфольклорний воєнний дискурс: лінгвокреативний вимір» стосувалася тих викликів часу, спричинених російською агресією, які не могли не відобразитися на змістовому наповненні звичних формою фольклорних жанрів замовляння, колискової, колядки, щедрівки, примовляння, анекдоту.

Авторські й народні, вони передають ментальний дух українців - нескореність, віру в знищення ворогів, ніжне й пестливе ставлення до дітей, патріотизм, самокепкування та ін. Глибокий дискурсаналіз, наукове осмислення змін у постфольклорних творах, креативність у підході до дослідження цих жанрів, емоційність викладу, якась незвичайна енергетика лектора - це те, що справило неабияке враження на присутніх викладачів, аспірантів, здобувачів і вчителів шкіл Харківщини. Сподіваємося на нові цікаві зустрічі, шановний Миколо Івановичу!

Олена Олексенко, доктор філологічних наук, професор кафедри
української мови імені професора Л.А. Лисиченко
Харківського національного педагогічного університеті імені Г.С. Сковороди

 

Шанований гість - відомий мовознавець професор Микола Іванович Степаненко – прочитав незвичайну лекцією, що задає новий вектор у гуманітарних науках, - вивчення постфольклорного дискурсу, сформованого лінгвокреативністю українців, які в умовах війни здатні гострити не лише зброю, а й народне СЛОВО. Професор постав перед слухачами як палкий мольфар, який зачаровує замовляннями, викликає сльози канонізованою колисковою, таврує ворога народними закляттями і вселяє віру в силу українського духу, який обов'язково подолає всяку нечисть, що гнобить сьогодні нашу землю. Лекція викликала хвилю емоцій, змусила замислитися про наш потужний український ген і спонукала до нових студій сучасного слова.

Микола Іванович згуртував учених-філологів та журналістів Києва, Харкова, Дніпра, Донецька (Вінниці), поріднив студентів-філологів першої столиці (Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди) і студентів-журналістів чинної столиці України (Національного університету біоресурсів і природокористування України). Їх захопили, заполонили, зачарували інтелект, ерудиція, мудрість професора.

Дякуємо лінгвістові Божою милістю Миколі Івановичу Степаненкові за цікаву зустріч, за креативно-емоційну атмосферу лекції і лекторський майстер-клас!

Тетяна Осіпова, доктор філологічних наук, професор кафедри
української мови імені професора Л.А. Лисиченко
Харківського національного педагогічного університеті імені Г.С. Сковороди

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook