Жіноча література стає дзеркалом суспільства: відкрита лекція доцента кафедри журналістики та мовної комунікації Наталії Адамчук

26 березня 2024 року
НУБіП України

«Жіноча проза як феномен сучасної української літератури» – такою була тема відкритої лекції доцента кафедри журналістики та мовної комунікації Наталії Адамчук у рамках вивчення навчальної дисципліни «Сучасна українська література та літературно-художня критика», проведена 26 березня для майбутніх журналістів. Студенти-другокурсники та колеги з кафедри не лише прослухали вичерпний теоретичний виклад матеріалу, а й були активно залучені до обговорення, невеличкого читацького експерименту і навіть флешмобу з декламування улюбленої поезії. 

Уже на початку заняття лекторка зауважила, що образ нової жінки нашого часу – активної й емансипованої, став справжнім художнім відкриттям вітчизняної літератури кінця ХХ - початку ХХІ століття. Проза й поезія сучасних українських письменниць має давню інтелектуальну традицію, пов’язану з такими яскравими постатями української літератури, як Олена Пчілка, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Наталя Кобринська, Олена Теліга та багатьма іншими авторками. Сьогодні в літературному просторі з’являються нові оригінальні письменниці, серед яких – колишні випускниці філологічних факультетів, журналістки, представниці культурної й політичної сфер. Така ситуація пояснюється загальною тенденцією емансипації суспільної свідомості, новими можливостями для жіночої професійної самореалізації.

Наталія Василівна у своїй лекції зробила акцент на розкритті особливостей жіночого письма: автобіографічності, глибокому психологізмі, рефлексивності тощо. Для кращої адаптації і сприйняття теоретичного матеріалу студентам було представлено ретельно підготовлену презентацію, яка дала змогу візуалізувати почуте. Доречно у канву заняття було вплетено відеофрагмент про творчість однієї із представниць сучасної жіночої прози Ірен Роздобудько. Студентам запропоновано підготувати подібні матеріали до наступних практичних занять.

Цікавим і несподіваним виявилося ще одне творче завдання: відгадати, чоловічому чи жіночому перу належать уривки з відомих прозових творів сучасної літератури. Студенти жваво коментували зразки текстів, наводили аргументи для підтвердження відповідей.

Побувати на лекції доцента Наталії Адамчук було і цікаво, і корисно. Корисно - бо це можливість перейняти досвід колеги, яка щедро ним ділиться. Цікаво - бо Наталія Василівна обрала контраверсійну тему, яка стосується жіночої літератури в новітньому вимірі. Слухаючи її, часом навіть хотілося подискутувати і навести контраргументи - але не наукові, а як звичайного читача. І це чудово - коли викладач (педагог) не переказує усталену наукову теорію (позицію), а запрошує міркувати разом із ним.

Я спостерігала і за лекторкою, але ще більше за слухачами - її студентами. Вони дуже уважно слухали, активно відповідали і ставили запитання, жваво реагували на почуте. Відчувалося, що майбутні журналісти розуміють контекст теми і мають достатню базу знань, бо прочитали вже багато різножанрових творів сучасної української літератури.
Наприкінці заняття Наталя Василівна нагадала присутнім про нещодавнє відзначення Всесвітнього дня поезії, а також дні народження Ліни Костенко та Емми Андрієвської – визначних українок, чия творчість й активна життєва позиція варті захоплення.

Зустріч завершилася читанням фрагментів улюблених поезій у теплій, дружній атмосфері.

Ніна Жежера,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook