В пориві сучасності або практики застосування агродронів

28 березня 2024 року

   Нині Україна переживає надскладні часи свого становлення як незалежної держави. І обов’язок кожного громадянина – працювати на перемогу та розвиток економіки країни. А в розвитку останньої надважливим є якісна освіта і підготовка висококваліфікованих фахівців, які у найближчому майбутньому забезпечать відновлення та підйом економіки нашої держави в перспективі. Особливо важливим для України є розвиток аграрного бізнесу. Адже, саме воєнні часи звернули увагу на роль агробізнесу України у продовольчій безпеці для усього світу.

 

 21-22 березня на базі кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна агробіологічному факультеті у стінах НУБіП України за активної участі компанії DroneUA було проведно Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Застосування агродронів та технологія ультра-малооб’ємного обприскування в рослинництві». Провідні експерти галузі й навчання з пілотування в польових умовах  зібрали понад 100 учасників, серед яких - представники господарств і сервісних компаній, підприємці, науковці та студенти.

  Руслана Загній, керівник департаменту маркетингу й комунікацій ГК DroneUA зазначає, що кожен агродрон, є невеликою інвестицією у відновлення нашого водного фонду і збереження цієї води на майбутнє.

  Зацікавленість вітчизняного агроринку в робототехніці та безпілотних рішеннях зростає щосезону. Початок польових робіт 2024 демонструє високу готовність агровиробників впроваджувати ресурсоощадні та кліматоорієнтовані інструменти. Якісні економічні результати використання дронів-обприскувачів у попередніх сезонах сформували високу експертизу та практику застосування технології УМО. Компанії-виробники біо- та агрохімічних препаратів поступово посилюють свою експертизу у використанні/адаптації препаратів під внесення дронами завдяки системним польовим дослідам. Презентовані результати вже сьогодні формують непересічну базу для розроблення регламентів та, з часом, реєстрації на офіційному рівні нових формуляцій препаратів рекомендованих до внесення агродронами.  

 Ігор Бордюжа, кандидат с. г. наук, НУБІП, у своєму виступі ознаомив присутніх з техологією УМО та її перевагами і недоліками.

 

Основні переваги використання технології УМО із застосування дронів - можливість роботи з мінімальною кількістю втрат по високорослих культурах за практичними дослідженнями ознайомив Євген Боюн, регіональний технічний експерт “Сингента Україна”.

 

Олександр Оцабрик, керівник відділу продажів “БТУ-ЦЕНТР”, Ознайомив із практичними осоливостями сумісного застосування біопрепаратів у бакових сумішах для дронів. З 2020 по 2023 рік найбільше уваги приділили продукту для склеювання озимого ріпаку, оскільки був високий запит від підприємств. Особливість його застосування за допомогою агродрона у тому, що достиглий врожай не витоптується. Заїхавши колісним обприскувачем на ріпак, завдається більше шкоди, ніж користі. Тому найкращим є рішення внесення агродронами десикантів разом із склеювачами.

 

 

   Особливості застосування добрив: внесення антистресанту агродроном. Кейс від “ЕКООРГАНІК” “Мікродобрива, стимулятори в нинішніх умовах ресурсоощадності дещо оминаються увагою агровиробників, однак ними не можна нехтувати, їх потрібно застосовувати для того, щоб оптимізувати і збільшити врожайність культур, а також зберегти генетичний потенціал”, - зазначає Олександр Катеринчук, керівник відділу агротехнологій “ЕКООРГАНІК”

   Як розкрити потенціал роботи пестицидів при УМО? Кейс від “Спрейтек Україна” Що не дає пестицидам розкрити свій ефект за ультрамалооб’ємного виливу: високий PH; жорсткість води, насиченість води металами, кальцієм, магнієм - при взаємодії багато діючих речовин піддаються розпаду. Піна - без використання конкретних препаратів, що гасять піну, ви частково платите просто за повітря. 

  Зменшення дрифту як основна передумова ефективного застосування ЗЗР дронами. Кейс від “Агро Експерт” Олександр Карнаух, продакт менеджер напряму добрив та мікродобрив компанії «Агро Експерт».

  

   Другого дня курсу-інтенсиву, в ході польового навчання, всі учасники змогли на практиці побачити потужність та можливості агродронів XAG в різних сценаріях і в буквальному сенсі доторкнутися до технології ультрамалооб’ємного внесення. Усі побачили демонстрацію дрона обприскувача XAG V40 та найпродуктивнішого в Європі агродрона XAG P100 Pro. У польових умовах усі учасники курсу разом із досвідченими тренерами-пілотами DroneUA відпрацювали базові сценарії агротехнологічних операцій і самостійно спробували: побудувати контури ділянок та прокладати маршрути в додатку XAG One; встановити робочі параметри: норму виливу, розмір краплі, висоту та швидкість польоту, ширину захвату тощо; виконати передпольотну перевірку дрона; запустити дрон на місію та правильно завершити роботу. 

 

 

  
   Тож, цей захід надав чудову можливість учасникам доторкнутись до нового витка розвитку агробізнесу - проникнення кейсу робототехніки в рослинництво завдяки лідеру у сфері використання дронів в Україні – компанії DroneUA, офіційного дистриб’ютора XAG в Україні.

Дякуємо організаторам, партнерам за чудову можливість ознайомитися із сучасними технологіями у сільському господартсві!
Дякуємо ЗСУ за можливість жити у вільній Україні!
 
Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії та якості
продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook