Проходження навчальної практики з дисципліни «Лісові культури» - важливий етап практичної підготовки студентів спеціальності «лісове господарство»

27 березня 2024 року

 Відповідно до наказу проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку від 12.03.2024р. №379 «С» та згідно робочого навчального плану в період з 18 по 22 березня 2024 р. у студентів 4 курсу та 3 курсу скороченого терміну навчання ОС «Бакалавр» спеціальності «Лісове господарство» ННІ лісового і садово-паркового господарства було проведено навчальну практику з дисципліни «Лісові культури». Цим наказом, а також робочою програмою навчальної практики її базами було визначено ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» та навчально-дослідний розсадник кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. Керівництво навчальною практикою студентів безпосередньо на об’єктах практики здійснювали доценти О.Ю. Кайдик і С.М. Дударець, а загальне керівництво покладено на завідувача кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій А.П. Пінчука.
Основна мета навчальної практики полягала у набутті студентами практичних навичок із технічного приймання лісокультурних робіт і природного поновлення, інвентаризації лісових культур та оцінювання їхньої якості, догляду за лісовими культурами, переведення лісових культур у категорію лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю. Крім того, під час навчальної практики студенти опановують методику дослідження лісокультурних об’єктів. Поряд з цим студенти певною мірою пригадали теоретичний курс дисципліни «Лісові культури».

 

Перед початком практики для студентів був проведений вступний інструктаж з охорони праці, а також інструктаж з техніки безпеки безпосередньо на об’єктах практики.
Враховуючи особливості погодних умов та певні виробничі фактори навчальна практика розпочалася з об’єктів навчально-дослідного розсадника кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. У посівному відділенні студенти займалися викопуванням однорічних сіянців сосни звичайної та підготовкою до їх подальшого садіння на постійних лісокультурних площах. Поряд з цим вони опановували техніку омолоджувальної обрізки тополі і верби на плантації, формування надземної частини листяних деревних і кущових видів рослин. Значний обсяг робіт було також виконано і на колекційній ділянці культиварів ялини. В проведенні навчальної практики активну участь приймали завідувач ННВЛ деревного розсадництва, відтворення лісів та меліорації А.А. Дерій та аспірант 3 року навчання О.Р. Бабин.

 
 

На базі ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» під час навчальної практики студентів було залучено до доповнення лісових культур у Боярському лісництві на загальній площі близько 6 га. Також безпосередньо на лісокультурних площах дослідної станції студенти опанували практичні навички щодо технічного приймання лісокультурних робіт, інвентаризації лісових культур та оцінювання їхньої якості, переведення лісових культур у категорію лісових ділянок, вкритих лісовою рослинністю.

 
  

 

Сподіваємося, що набуті студентами практичні навички і знання під час проходження навчальної практики з дисципліни «Лісові культури» стануть їм у нагоді під час роботи на підприємствах лісогосподарської галузі.


Олександр Кайдик,
Сергій Дударець,
доценти кафедри відтворення
лісів та лісових меліорацій,
керівники навчальної практики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook