Громадські організації України та США обговорили співпрацю з НУБіП України

30 березня 2024 року
  Кафедра бджільництва НУБіП України приймала гостей із США. Вже третій рік Україна бореться за свою державність з підступним сусідом. Весь цивілізований світ та безліч організацій стали на сторону нашої країни, допомагаючи нам долати ворога.

  За ініціативи ГО «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» та Благодійної організації «Благодійний фонд «Допомога на Бджолиних Крильцях» реалізується Програма «Допомога на бджолиних крильцях», яка покликана у час війни підтримати і допомогти українським бджолярам.
  Однією із благодійних громадських організацій яка долучилася до даної програми є Greater Good Charities із центральним офісом у Сіетл – найбільшому місті штату Вашингтон.

  З початком війни Greater Good Charities надала Україні важливе фінансування та підтримку у нагальних потребах біженців, не оминаючи увагою й їх домашніх тварин.
  Оскільки війна триває третій рік поспіль, розширюються зусилля, щоб допомогти пасічникам України. Відомо, що бджоли відіграють важливу роль у природних екосистемах і виробництві їжі для людства, але на сьогодні значна частина бджолиних сімей України втрачається внаслідок ведення широкомасштабних бойових дій.
  В сучасних умовах крім виробництва різнобічних видів продукції, пасічники надають свою базу для реабілітації ветеранів війни. До цієї справи та його фінансування залучаються різні міжнародні організації.
  Зважаючи на те, що кафедра бджільництва НУБіП України займає чільне місце в науково-освітянському забезпечені галузі висококваліфікованими спеціалістами, її відвідала представницька делегація благодійної організацій Greater Good Charities на чолі з виконавчим віце президентом з операцій на місцях Нельсоном Міллером та головою Братства бджолярів України Тетяною Васильківською, а також представниками ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України Терезою Микицей та Марією Кулаєць.

  Співробітники кафедри бджільництва радо зустрічали гостей, провели показ навчальних та наукових лабораторій, наочно продемонстрували можливості кафедри для здійснення освітянських послуг. Профільні викладачі розповіли про організацію ними різних курсів в очному та дистанційному форматі. Особливу увагу звернули на матеріально-технічну базу кафедри, яка постійно оновлюється. Великий інтерес гостей викликала колекція різних воскотопок, медогонок. Неабиякий інтерес викликав музей бджільництва в історичному аспекті. Заокеанські гості були здивовані, що Україна є першою у світі з винайдення Петром Прокоповичем розбірного рамкового вулика у 1814 році тоді, як американське бджільництво прийшло до нього тільки в 1852 році.

  Гості кафедри відмітили, що в Україні є чомусь вчитися, тут радо готові ділитися своїми здобутками. Обговорили можливості кафедри, провели певну дискусію і будемо чекати результатів цієї зустрічі та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю між українським та американським народами. Така співпраця стане новим етапом розвитку українського бджільництва та вагомою допомогою нашим ветеранам у їх реабілітації.

М. Повозніков,
завідувач кафедри бджільництва

І. Головецький,
доцент кафедри бджільництва

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook