Мукачівський фаховий коледж: Урочисте відкриття музею грошових знаків та техніки

30 березня 2024 року
Нажити багато грошей – хоробрість,
зберегти їх – мудрість,
 а вміло витрачати – мистецтво.
 
  У ВСП «Мукачівський фаховий коледж НУБіП України» на відділенні бухгалтерських та туристичних дисциплін відбулося урочисте зібрання з нагоди особливого свята, хвилюючої та визначної події, – відкриття Музею грошових знаків та техніки.
  Дата відкриття музею вибрана не випадково. Саме протягом цього тижня в Україні стартував Global Money Week (Всесвітній тиждень грошей). Уже вдесяте Національний банк підтримує цю міжнародну інформкампанію з фінансової обізнаності та є її офіційним координатором в Україні. 
  Розпочались урочистості з Гімну України та вшанування пам'яті наших воїнів, які віддали своє життя, хвилиною мовчання.
 
  Розділити радість такого свята завітали почесні гості: Уста Наталія Василівна начальник Мукачівського відділення акціонерного товариства «Сенс Банк» та Русінко Мар’яна Дмитрівна – начальник Мукачівського відділення акціонерного товариства «Ощадбанк». Також ми радо вітали викладачів, студентів, друзів, тих, хто долучився до створення і написання маленької історії, поділився експонатами для нашого музею.
  З вітальним словом до присутніх звернувся директор коледжу Юрій Садварі, який відзначив значимість даної події для нашого навчального закладу, подякував всім причетним за ініціативу щодо створення музею, відмітив, що студенти, викладачі та гості матимуть можливість познайомитись з історією України крізь призму банкнот та монет, які були в обігу на теренах нашої країни від найдавніших часів до сучасності. Юрій Юрійович вручив подяки колективам Мукачівських відділень банків «Ощадбанк» та «Сенс Банк»за надані експонати та тісну співпрацю при підготовці студентів-фінансистів.
 
  Продовжила захід завідувачка відділення бухгалтерських та туристичних дисциплін Наталія Павлишинець, яка розповіла про особливості створення музею, експонати, які знаходяться в музеї та подякувала всім, хто долучився до його створення.
 
  Запрошені гості Наталія Уста та Мар’яна Русінко побажали колективу продовжувати роботу щодо поповнення музею новими експонатами та подарували сувенірні банкноти, випущені НБУ – «100 карбованців» до 100-річчя подій української революції 1917-1921 р.р. і створення першого центрального банку України та «1 гривня», присвячена герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.
 
  Право на перерізання стрічки було надано директорові коледжу Юрію Садварі, після чого ведучі запросили всіх присутніх пройти і стати першими відвідувачами музею та ознайомитися з його експозиціями.
 
  Експозицію музею побудовано за хронологічним принципом – починаючи від товарних грошей і закінчуючи національною грошовою одиницею сучасної України – гривнею.
  Матеріали музею відображають більш як тисячолітню історію гривні та інших грошових знаків, які перебували в обігу в різні часи на території України. Вражає також колекція пам’ятних монет України, присвячена Збройним Силам України.
  Відвідувачі мали змогу дослідити найважливіші віхи історії України не за допомогою археологічних знахідок і фотографій, а просто споглядаючи на гроші на стендах та у вітринах, які насправді найточніше ілюструють життя людей у різні часи, побачили гривню неначе з іншого боку, звернули увагу на ті деталі, яких не помічали у повсякденному вжитку.
  Окрім монет та банкнот, в музеї представлена обчислювальна техніка для рахунку грошей – починаючи з рахівниці, яка використовувалась до 1990 року та вже сучасними лічильниками монет та банкнот.
 
  Сподіваємось, що робота з наповнення експонатами музею буде продовжуватись, а ми будемо радо зустрічати відвідувачів у наших стінах.
  Окрему подяку висловлюємо Збройним силам України за можливість вчитися та навчати!
 

Адміністрація коледжу 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook