Виїзні практичні заняття магістрів 1-го року навчання спеціальності 205 «Лісове господарство»

31 березня 2024 року

 27 березня 2024 р. року кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового і садово-паркового господарства за ініціативи і під керівництвом професора Маурера Віктора Мельхіоровича провела на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» виїзний практичний семінар на тему: «Екоадаптаційне відтворення лісів, його роль та значення для вирішення сучасних завдань і викликів сьогодення» для магістрів 1-го року навчання спеціальності 205 «Лісове господарство» 2 вибіркових блоків вільного вибору за спеціальністю: «Відтворення лісів та лісові меліорації» і «Практичне лісівництво та мисливствознавство».
Метою семінару було побачити за деревами складну організацію лісових екосистем, навчитися визначати їх стан, оцінювати екологічність та лісівничу ефективність різних чинників і заходів, що впливають на їх біологічну стійкість і комплексну продуктивність за використання екоадаптаційного підходу до відтворення лісів.
Розпочався семінар з вітальних слів директора ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», доктора економічних наук, професора Карпука А.І. та його першого заступника, канд. с.-г. наук Мельника О.М.

 

У вступному слові професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій В.М. Маурер познайомив присутніх з програмою семінару, історією створення та досвідом використання наукових об’єктів у навчальній роботі.
Відповідно до програми семінару його учасники спочатку знайомилися з унікальним науковим об’єктом кафедри – «Літні культури проф. В.Е. Шмідта», де обговорили можливість створення культур у різні строки.

Наступним науковим об’єктом кафедри були еколого-географічні культури сосни звичайної, на якому обговорили сучасне значення географічного походження насіннєвого матеріалу та особливості його використання для адаптування майбутніх лісових екосистем до глобальних змін довкілля, а також необхідність проведення у цьому насадженні прохідної рубки.

Далі коротко ознайомилися з природним, старовіковим насадженням сосни звичайної, у якому періодично вивчають взаємодію між різними компонентами лісу і вікові особливості генезису. На місці обговорили можливі шляхи природного відновлення цього особливо цінного об’єкту.

Наступним об’єктом були культури сосни звичайної з дубом звичайним на ділянках з різною підготовкою зрубів в умовах свіжого субору. Студенти на місці змогли оцінити лісівничу ефективність та екологічність різних способів підготовки зрубів: «пониження пнів», «корчування пнів» і «звалювання дерев деревовалом» та порівняти їх з контролем (традиційна підготовка зрубів). Майбутні фахівці на власні очі побачили різницю в рості та стані дерев на ділянках.

 

Заключним об’єктом семінару була ділянка з успішним природним поновленням сосни звичайної в умовах свіжої судіброви. Учасники семінару мали можливість на місці переконатися у перевагах природного способу відтворення лісостанів сосни у регіоні та його важливому значенні для збереження унікального генофонду природних сосняків ВП НУБіП «Боярська ЛДС», а також ознайомитися з його проблемними сторонами.

Учасники семінару вдячні керівництву ННІ ЛіСПГ та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за сприяння у його проведенні та безпосередню участь, а також директору Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Ірклієнку С.П. за надання транспорту.

Доцент кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій О. Кайдик

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook