Науковці НУБіП на семінарі Глобального центру управління пожежами в Римі, Італія

31 березня 2024 року

    Доцент кафедри лісівництва Олександр Сошенський взяв участь у Другому технічному семінарі Глобального центру управління пожежами, організованому Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Семінар проходив 19-21 березня 2024 року в штаб-квартирі ФАО у Римі (Італія).

   Глобальний центр управління пожежами (Global Fire Management Hub) - "Fire Hub", спільний проект ФАО та Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), який має головну мету - посилити потенціал країн у впровадженні інтегрованого управління пожежами.
    Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) вперше оголосили про створення Глобальної платформи з управління пожежами на XV Всесвітньому лісовому конгресі у 2022 році (https://www.fao.org/3/nk728en/nk728en.pdf). Зі зміненою офіційною назвою "Глобальний центр управління пожежами", який був офіційно запущений на 8-й Міжнародній конференції з боротьби з лісовими пожежами у травні 2023 року (https://www.fao.org/forestry/news/100706/en/).
    Метою Глобального центру управління пожежами є об'єднання ключових партнерів для надання допомоги країнам у розбудові спроможності інтегрованого управління пожежами, зменшення негативного впливу лісових пожеж на життєдіяльність, ландшафти і глобальну кліматичну стабільність, зберігаючи при цьому важливу екологічну і культурну роль вогню, в тому числі традиційне використання вогню для багатьох цілей ландшафтного менеджменту.
     На семінарі обговорювалася інтеграція 25-річного досвіду роботи Глобального центру моніторингу пожеж (GFMC) та пов'язаних з ним мереж і центрів у Глобальний центр управління пожежами під егідою ФАО.
     На семінарі Олександр Сошенський виступив з доповіддю від регіону Східної Європи та розповів про регіональні виклики, серед яких ключовими є вплив війни та кліматичних змін на ландшафтні пожежі.

 

 

     Важливою частиною доповіді було висвітлення діяльності Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (REEFMC), який був створений на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України у 2013 році (https://nubip.edu.ua/node/9083). За період своєї діяльності REEFMC відзначився своєю значимістю, активною політичною, науковою та навчальною діяльністю, саме тому Центр було запрошено на 2-й Глобальний центр управління пожежами.

     Програма семінару - sites/default/files/u184/fire_hub_2nd_workshop_programme_14-3-2024.pdf

ННІ лісового і садово-паркового господарства

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook