Студенти-міжнародники зустрілися з представницею Європейського Парламенту

30 березня 2024 року

28 березня за ініціативи доцента кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталії Шевченко, в рамках вивчення дисципліни «ЄС в міжнародних відносинах» було організовано зустріч студентів-міжнародників з Катериною Лотоцькою асистенткою в Комітеті з Прав жінок та Гендерної Рівності у політичній групі Соціалістів та Демократів в Європейському Парламенті.

На початку зустрічі Катерина розповіла про свій шлях до посади асистента в Європейському Парламенті, супроводжуючи розповідь презентацією з візуалізацією зустрічей та подій, які запам’ятались їй найбільше. Наприклад зустрічі з журналістами та політичними діячами серед яких Тайс Ройтон – журналіст з Нідерландів, який досліджує питання України під час революції та війни, Михайлом Федоровим – міністром цифрових трансформацій України, який презентував проєкти прототипи «ДІЯ» для Європарламенту. «Мої Європейські колеги та працівники Парламенту були у шоці, що в Україні є «ДІЯ» що у нас настільки розвинуто цифрову галузь», - розповіла Катерина Лотоцька.

Як зазначила Катерина, найбільш хвилюючою та неочікуваною для мене була нарада, під час якої наш Президент робив промову-звернення до Європарламенту. Впродовж години пані Катерина розповіла студентам про свій досвід в роботі, як все функціоную у Європейському Парламенті, в чому особливості роботи та на запитання студентів, яким є графік роботи та обов’язки працівників Європарламенту.
Завершуючи свою доповідь пані Катерина виділила час для дискусії та запитань. Як зазначила студентка-міжнародниця Юлія Гаврилюк: «Я дійсно була вражена тим, що така молода людина змогла потрапити в середину великої установи, тому що існують стереотипи, що це не можливо. Але ні, як ми бачимо якщо ти прагнеш до цього ти все зможеш».
Студентки 4 курсу Олеся Щука та Марина Запорожченко уточнили про складнощі стажування та роботи на посаді асистентки, а також про обов’язки та графік робочого дня.

Також студенти мали можливість поцікавитися, як саме будувати свою кар’єру і, зокрема Ілля Романько, уточнив, які подальші перспективи в діяльності Катерини. Нащо спікерка відповіла: «Що наразі українцям в парламенті не можна працювати більше 6 років, тому що після 6 років роботи в секретаріаті або в парламенті вони повинні здавати особливі екзамени. І проблема в тому, поки наша країна не член Європейського Союзу ти не можеш здавати ці екзамени». Також було детально охарактеризовано проблематику ставлення до українців на роботі, особливо до молоді. Катерина розповіла: «Дійсно спочатку всі на тебе дивляться трішки зверхньо, тому що ти молода і до того ж українка. Як ми знаємо іноземцям легше працювати в парламенті, а ось українцям складнувато саме через те, що через війну до нас ставлення, що ми працюємо не тому що, що ми розумні, здібні навчатися нового, прагнемо реалізовувати себе. А саме через те, що ми українці».

До запитань доєдналась студентка 3 групи МВ-20003б Рябушкіна Олеся, з питаннями: «Чи могли б Ви, порівняти бюрократичне відношення у Європарламенті та в Українських державних установах? Чи є на Ваш, погляд щось схоже та відмінне? Чи є якесь зверхнє ставлення до Вас, як до молодої жінки?». Відповідь: «Дуже цікаве запитання, я працюю у відділі гендерної рівності та права жінок, і можу сказати що не почувала до себе як до жінки зверхнього ставлення, але коли мої колеги дізнавались, що мені 22, то починались якісь упередженні думки щодо моєї посади, але у дискусії людина розуміла, чому саме я займаю свою посаду. Відповідаючи на друге питання, так, бюрократія присутня, людина може дуже ввічливо до тебе говорити, але коли до тебе потрапить характеристика твоя, або клопотання ти можеш бути в шоці, бо всі ті посмішки були мінливими».

В кінці зустрічі Наталія Володимирівна поцікавилася яких знань не вистачає Катерині при роботі в Європарламенті і якщо вона вступатиме на другу освіту, що це буде за спеціальність, нащо однозначною відповідь була - це «International relationship».

Тому як ми бачимо наша спеціальність дуже важлива для реалізації та просування своєї держави за її межами, як сильної, вільної, незалежної та готової до змін. Дякуємо за можливість поспілкуватися з Катериною Лотоцькою та отримати інформацію від практика з перших уст про функціонування Європейського Парламенту.

 

 

  

Олеся Рябушкіна та Юлія Гаврилюк,
студентки 4 курсу, групи МВ-20003б,
спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook